Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților: Analfabetismul economic dovedit de guvernul PSD ne-a adus pe marginea prăpastiei numită recesiune

marilen_pirtea

 

La sfârșitul primelor opt luni din acest an, deficitul bugetar a ajuns la 14,6 miliarde de lei, respectiv 1,54% din PIB, cel mai mare deficit bugetar din perioada de după criză (ultimii opt ani). Liberalul Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților, spune că incompetența Guvernului îngroapă țara în împrumuturi tot mai scumpe: „Actualul guvern a împrumutat aproximativ 30 miliarde de lei, doar de la începutul anului 2018, la care se adaugă 2 miliarde de euro și 1,2 miliarde de dolari. Azi, România se împrumută mai scump decât Grecia. Acest dezechilibru cronicizat este și un efect al deprofesionalizării administrației centrale, care produce efecte cu rezultate directe asupra colectării veniturilor fiscale.”

Totodată, Guvernul ignoră complet semnalele care vin din economie, susține deputatul. Acesta dă ca exemplu adâncirea deficitului de cont curent, care a ajuns la 4,8 mld de euro, la sfârșitul lunii iulie, ceea ce marchează o creștere de 15,6% față de perioada similară a anului trecut. Marilen Pirtea îndeamnă guvernanții să plece urechea spre semnalele venite din economie și de la partenerii externi: „Investițiile străine directe la 7 luni se situează la doar 2,3 miliarde de euro, una dintre cele mai scăzute ponderi în PIB din ultimii ani și una dintre cele mai scăzute din Europa Centrală și de Est. Tot la 7 luni, numărul firmelor nou înființate a scăzut cu 5% față de aceeași perioadă a anului trecut. FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană prognozează creșterea economică a României în jurul valorii de 4% pentru acest an, în timp ce actualul executiv mizează pe o creștere de 5,5%, nivel țintă considerat de guvernanți și pentru construcția bugetului. Dacă prognoza de 5,5% nu se materializează, e aproape sigur că bugetul va fi și mai dezechilibrat, iar deficitul bugetar va depăși valoarea de 3% din PIB.”

O reacție puternică vine și din partea instituțiilor europene. Mesajul Comisiei Europene a rămas neauzit la Palatul Victoria, Comisia avertizând din nou Romania în legătură cu deficitul excesiv, țara noastră fiind la a doua atenționare de acest fel, exprimată într-o manieră foarte plastică „România este într-o mașină care merge cu 170 km/h, nu știm dacă funcționează frânele, familia noastră este în mașină și șoferul tot apasă pe pedala de accelerație”. Acest avertisment a venit chiar de la directorul Direcției generale pentru afaceri economice și financiare din cadrul CE, Istvan P. Szekely.

„Guvernul și-a ratat constant obiectivele de colectare, dar, cu toate acestea, la rectificare au adăugat <> venituri suplimentare de 10 miliarde de lei. Este absurd, este împotriva aritmeticii. Semnalele îngrijorătoare vin din toate direcțiile: din statistici, din economie, de la reprezentanții oamenilor de afaceri, de la instituțiile europene. Politicile imprevizibile ale actualilor guvernanți, total decuplați de la reguli fiscale elementare, împing țara pe marginea prăpastiei. Cifrele vorbesc de la sine. Vedem cum de la o zi la alta situația bugetară se deteriorează, azi având un dublu deficit, cu efecte critice pentru economia țării. Atât deficitul bugetar, cât și deficitul de cont curent, împing spre o conjunctură negativă a deficitelor gemene ce pot evolua exponențial pe spirala incontrolabilă a recesiunii”, atenționează vicepreședintele Camerei Deputaților.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.