Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marine Le Pen, liderul extremei drepte franceze, îi urează 'succes' noului președinte brazilian Jair Bolsonaro

The Independent
Marine Le Pen

Lidera extremei drepte franceze Marine Le Pen i-a urat luni "succes" preşedintelui ales al Braziliei, Jair Bolsonaro, în timp ce partidul prezidenţial şi partidele de stânga din Franţa şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu victoria candidatului extremei drepte braziliene, informează AFP, informează Agerpres.

"Succes noului preşedinte Bolsonaro, care va trebui să redreseze situaţia economică, securitară şi democratică foarte compromise în Brazilia", a salutat pe contul său de Twitter preşedinta Adunării Naţionale (RN, fostul Front Naţional). Potrivit Marinei Le Pen, "brazilienii au sancţionat corupţia generalizată şi terifianta criminalitate care au prosperat în timpul guvernelor de extremă stânga".

Dimpotrivă, partidul preşedintelui Emmanuel Macron, La Republique En Marche (LREM), şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu victoria lui Jair Bolsonaro. "Nicio democraţie nu este la adăpost", a reacţionat pe Twitter purtătorul de cuvânt al LREM, Aurore Berge, estimând că în faţa acestui lucru, "democraţii, liberalii au obligaţia de a se mobiliza".

Rezultatul alegerilor din Brazilia constituie "o nouă restrângere a spaţiului libertăţilor şi justiţiei sociale", o "nouă avansare a conservatorilor", "noi provocări la adresa progresiştilor, ce vor trebui să le facă faţă", a notat pe Twitter deputatul LREM, Sacha Houlie, în condiţiile în care preşedintele francez Emmanuel Macron s-a erijat la nivel european în liderul "progresiştilor" în faţa "naţionaliştilor".

La stânga, prim-secretarul Partidului Socialist francez, Olivier Faure, şi-a exprimat pe Twitter "gândurile" sale pentru brazilieni, "care constată alegerea unui xenofob, homofob, misogin, admirator al dictaturii, duşman al mass-media, amator de fake news". "De la un continent la altul, de la Orban la Trump, de la Salvini la Bolsonaro, democraţia se clatină. Naţionaliştii captează şi deturnează furia oamenilor. Este o urgenţă să renunţăm la căile bătătorite şi să trezim o speranţă umanistă", a adăugat el.

Potrivit lui Eric Coquerel, deputat al partidului Franţa Nesupusă (LFN, stânga radicală), "după ce l-a eliminat pe Lula folosindu-se de pseudo-justiţie, neoliberalismul l-a preferat pe Hitler Frontului Popular".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.