Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mark Rutte a devenit şeful de guvern cu cea mai mare vechime în funcţie în Ţările de Jos

the Guardian
Mark Rutte

Mark Rutte, supranumit premierul "Teflon" de media olandeze datorită capacităţii sale de a rămâne la putere în pofida scandalurilor şi crizelor politice, a devenit marţi şeful de guvern cu cea mai mare vechime în funcţie în Ţările de Jos, relatează AFP.

Aflat în fruntea celui de al patrulea său guvern consecutiv, Mark Rutte a petrecut 4.311 zile la putere, depăşind astfel recordul precedent deţinut de Ruud Lubbers, care a condus Ţările de Jos între 1982 şi 1994.

Prim-ministru de aproape 12 ani, al doilea lider actual al UE cel mai longeviv în post după premierul ungar Viktor Orban, Rutte are totuşi "impresia că se află aproape la jumătatea drumului", a glumit el în cadrul unei conferinţe de presă de luna trecută, potrivit Agerpres.ro.

"Este cea mai frumoasă meserie din lume", a dat el asigurări, recunoscând totuşi că numeroase "piese de puzzle" se află pe masa sa, între care a menţionat invadarea Ucrainei de către Rusia şi consecinţele asupra puterii de cumpărare.

Stilul sobru şi discret al acestui celibatar şi atitudinea sa consensuală l-au ajutat să navigheze într-o lume complexă a politicii olandeze, după o carieră în mediul privat, la Unilever.

Încrederea populaţiei a fost însă fragilizată anul trecut de o succesiune de scandaluri şi o gestiune criticată a crizei sanitare.

Cel de-al treilea său guvern de coaliţie a demisionat în ianuarie 2021 în urma unui scandal: mii de părinţi au fost acuzaţi în mod eronat de fraudă cu alocaţii familiale.

Mark Rutte a supravieţuit în aprilie 2021 unei moţiuni de cenzură când a fost suspectat că a minţit în cursul negocierilor pentru formarea unei noi coaliţii.

În prezent, planurile guvernamentale pentru mediu sunt cele care provoacă furia agricultorilor olandezi.

Potrivit unui sondaj al radioului public, "opt persoane din zece estimează că şi-a depăşit data de expirare" şi că nu este în măsură să rezolve numeroasele crize în curs.

La Bruxelles, Rutte este supranumit "Dl Nu", pentru opoziţia sa în 2020 la planul european de îndatorare comună menit să vină în ajutorul mai multor ţări pentru a răspunde crizei economice provocate de pandemia de COVID-19.

Asta nu l-a împiedicat pe Rutte să depăşească recordul lui Lubbers, care după ce a condus guvernul olandez a fost Înalt Comisar ONU pentru refugiaţi. El a murit în 2018, la 78 de ani.

Mai mulţi observatori olandezi au subliniat similitudini între cei doi bărbaţi, precum sobrietatea sau pragmatismul, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.