Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marko Bela, despre tensiunile româno-ungare: Îmi amintesc de anii '90

udmr

Într-un interviu, ambasadorul Ungariei în România a susţinut că România refuză să termine zece drumuri transfrontaliere care ar urma să lege cele două ţări, acuzând şi faptul că nu este asigurată folosirea limbii maghiare în administraţia publică şi în educaţie.În ceea ce priveşte autonomia, ambasadorul Ungariei a spus că "autonomia nu este excepţia în Europa, este un model pentru ca minorităţile să poată convieţui împreună cu majorităţile". În replică, premierul Victor Ponta a declarat luni la Romania TV că Ungaria încearcă să provoace România, dar că ministrul de Externe român, Bogdan Aurescu, şi-a făcut treaba. "Încearcă să ne provoace, sunt acuzaţi de anti-semitism, de prietenia cu Rusia, încearcă să atragă şi România în scandal", a spus Victor Ponta.

În acest context, liderul senatorilor UDMR Marko Bela a declarat că România şi Ungaria nu au nevoie să creeze un conflict artificial.

Marko Bela spune că nici România, nici Ungaria nu au interesul unor controverse: "Aceste tensiuni îmi amintesc de anii '90. Totuşi, suntem în anul 2015, când în mod foarte firesc ar trebui să existe un dialog pe orice temă, oricât de delicată ar fi considerată de unii acea temă. Nici România, nici Ungaria nu au în acest moment interesul unor controverse sau interesul unor tensiuni între cele două ţări. Trăim într-o perioadă când în acest spaţiu al Europei, de fapt în întreaga Europă ar fi nevoie de o colaborare foarte strânsă tocmai pe problema etnică. Am văzut foarte bine ce se întâmplă în Ucraina, pe de altă parte care este situaţia cu imigranţii peste tot. Într-o astfel de perioadă nu avem nevoie să creăm în mod artificial astfel de situaţii conflictuale. Nici Ministerul de Externe al României nu are dreptate când respinge orice opinie privind situaţia maghiarilor din România".

Întrebat, la RFI, dacă în clipa de faţă există un dialog oficial între România şi Ungaria, liderul senatorilor UDMR a răspuns: "După părerea mea, nu. De acum 10-15 ani, amândouă părţile au afirmat că ar fi nevoie de un parteneriat strategic între cele două ţări şi dacă ne uităm foarte bine în jurul nostru şi România ar avea interesul unui astfel de parteneriat. Cu cine să avem o colaborare foarte strânsă, dacă nu cu Ungaria şi invers, aş zice eu".

Întrebat dacă nu greşesc şi oficialii de la Budapesta pentru că aduc în discuţie tema autonomiei, ştiut fiind faptul că în România este un subiect foarte delicat, Marko Bela a precizat că declaraţiile ambasadorului maghiar nu au fost ieşite din comun: "A fost un subiect foarte delicat cândva, dar în 2015 nu ar trebui să fie. De ce nu am discuta despre problema autonomiei? Am citit şi eu interviul ambasadorului Ungariei şi mie mi s-a părut că nu a spus nimic ieşit din comun".

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.