Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marocul este afectat de cea mai gravă secetă din ultimii 40 de ani

borgenproject.org
seceta

Marocul riscă o penurie severă de apă potabilă. Dacă în trecut, seceta - recurentă în Maroc - viza în principal regiunile rurale şi sectorul agricol, în prezent ea afectează "aprovizionarea cu apă potabilă în zonele urbane", a avertizat ministrul Echipamentelor şi Apei, Nizar Baraka, potrivit AFP.

Mult timp afectată de variaţiile climatice, ţara a suferit un deficit sever pluviometric din septembrie 2021 şi o scădere alarmantă a rezervelor din baraje de aproape 89% comparativ cu media anuală, potrivit statisticilor oficiale.

Două oraşe mari, Marrakech (sud), capitală turistică, şi Oujda (est), au evitat ce era mai rău recurgând de la sfârşitul lunii decembrie la apele subterane pentru a asigura aprovizionarea.

Cu doar 600 de metri cubi de apă pe locuitor pe an, Marocul se situează cu mult sub pragul penuriei hidrice. Prin comparaţie, disponibilitatea apei era de patru ori mai mare, de 2.600 metri cubi, în anii 1960.

Într-un articol pentru Institutul Marocan de Analiză a Politicilor (MIPA), cercetătoarea Amal Ennabih a estimat că deficitul de apă este "profund asociat modului în care această resursă este utilizată pentru irigare, consumându-se aproximativ 80% apă din Maroc în fiecare an".

O situaţie cu atât mai alarmantă cu cât doar 10% din terenurile agricole sunt irigate, după cum a notat expertul Abderrahim Hendouf, care pledează pentru reducerea ponderii excesive a sectorului agricol în economia marocană.

Regatul mizează în principal pe desalinizarea apei de mare pentru a remedia deficitul hidric, un proces poluant din cauza saramurii produse. Însă, punerea în aplicare a programului se confruntă cu "întârzieri". Staţia de desalinizare din Casablanca este încă în construcţie, iar megalopolisul economic este ameninţat de un deficit de apă din 2025.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.