Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Martin Schulz îl înfruntă pe Donald Trump: Germania nu vrea să aloce 2% din PIB pentru apărare

theguardian.com
martin schulz

Partidul Social-Democrat din Germania (SPD) a respins duminică obiectivul NATO de alocare a 2% din produsul intern brut pentru apărare, informează Reuters, potrivit agerpres.ro

Într-un articol pentru reţeaua de publicaţii a grupului media Funke, şeful SPD Martin Schulz şi liderul grupului parlamentar al formaţiunii, Thomas Oppermann, au criticat deschis poziţia cancelarului Angela Merkel şi a ministrului apărării, Ursula von der Leyen. "Spunem un nu clar 'ţintei de 2% a lui Trump şi a CDU/CSU", au scris cei doi social-democraţi. După părerea lor, Uniunea Creştin Democrată şi aliatul acesteia, partidul conservator din Bavaria, greşesc cedând insistenţei preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, ca statele membre NATO să îşi majoreze contribuţia la bugetul comun pentru apărare. Pentru Germania, ar însemna aproape o dublare a cheltuielilor militare şi revenirea la poziţia "pe care nimeni nu poate să o dorească" de principală forţă armată din Europa, arată Schulz şi Oppermann.

Klaus Iohannis, Mihai Tudose și Liviu Dragnea, prezenți la un eveniment istoric


Cu o lună înainte de alegerile parlamentare din Germania, SPD se află cu 15% în urma creştin-democraţilor Angelei Merkel. În opoziţie faţă de Washington, social-democraţii germani susţin că ţara lor ar trebui să se concentreze asupra construcţiei unei apărări europene şi în ultimă instanţă chiar a unei armate a Uniunii Europene.

Marius Pieleanu, amendat de Poliția Rutieră. Cum a reacționat sociologul


Şi ministrul de externe Sigmar Gabriel, fost lider al SPD, a criticat deja ţinta de 2% din PIB pentru NATO, dar nu în termeni la fel de duri ca articolul de presă menţionat. Schulz, candidat la funcţia de cancelar, susţine că "Merkel şi CDU/CSU se fac mici în faţa lui Donald Trump când răspund provocărilor legate de ţinta de două procente, răspunzând 'OK, bine, vom aduce mai mulţi bani', de parcă n-am avea idei mai bune ce să facem". Opinia sa exprimată în presă divizează şi mai mult actuala coaliţie de guvernare de la Berlin, observă Reuters. 

În ceea ce o priveşte pe von der Leyen, din 2013 când este ministru al apărării, armata germană s-a confruntat cu probleme de echipare, planificare şi recrutare, menţionează liderii SPD.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.