Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Martin Schulz în cere lui Merkel să oprească critica la adresa Franţei

merkel schulz

Contracandidatul social-democrat al cancelarului german Angela Merkel la alegerile legislative din 24 septembrie, Martin Schulz, a criticat atitudinea şefei guvernului de la Berlin faţă de Franţa, cerându-i să înceteze să mai dea lecţii Parisului, relatează miercuri AFP, potrivit agerpres.

''Vreau o reînnoire a relaţiilor franco-germane (...), în loc să-l arătăm pe celălalt cu degetul, trebuie să avansăm mână în mână'', a declarat Schulz, fost preşedinte al Parlamentului European, într-un interviu pentru AFP, difuzat cu o zi înainte de o întâlnire privată cu preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi de un discurs pe care îl va rosti joi la Paris.

O nord-coreeană, refugiată la Seul, a povestit la o televiziune din Phenian INFERNUL trăit în sudul capitalist - VIDEO

Angela Merkel s-a arătat recent deschisă ideilor de reformă a zonei euro avansate de către preşedintele Macron. Dar lidera germană spune că aşteaptă în schimb eforturi: reforme pe piaţa muncii pentru a o face mai competitivă, ceea ce tocmai s-a început, şi o asanare a finanţelor publice. Deşi ea este de acord să discute, poziţiile dintre Paris şi Berlin sunt încă îndepărtate în ce priveşte unele subiecte, precum cel referitor la gradul de solidaritate financiară între ţările zonei euro.

''Avem nevoie de o cooperare mai strânsă şi de mai multe investiţii în zona euro, avem nevoie de o întoarcere la principiul solidarităţii'', a dat asigurări candidatul social-democrat german, aderând la ideile formulate de către Macron.

Schulz a propus recent introducerea în Constituţia germană a unei sume minime anuale pentru investiţii publice, urmând astfel pasul şeful statului francez care cere eforturi mai importante din partea Berlinului în acest domeniu. Angela Merkel rămâne însă rezervată, chiar dacă ţara sa are excedente bugetare. Ea pare, conform sondajelor, bine pasată pentru a obţine cel de-al patrulea mandat la alegerile din septembrie.

Citeşte şi: Surpriză de proporţii pentru separatiştii proruşi din Ucraina. Moscova şi-a anunţat poziţia oficială faţă de Malorusia

Potrivit unui sondaj al Institutului Forsa publicat miercuri, partidul cancelarului, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), este creditat cu 40% din intenţiile de vot, în timp ce Partidul Social-Democrat (SPD) întruneşte numai 22%.

După un început de campanie zgomotos, Schulz a scăzut în sondaje şi caută în mod disperat unghiuri de atac împotriva cancelarului. Schulz doreşte ca Germania să-şi sporească de asemenea participarea la bugetul Uniunii Europene. ''Nu se poate doar să fii tactic atunci când vorbeşti de Europa. Pe de altă parte, eu o spun în mod clar: cel care nu primeşte refugiaţi sau care, de exemplu, exploatează concurenţa fiscală, nu va putea conta pe întreaga noastră solidaritate'', a mai spus liderul social-democrat german.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.