Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O nord-coreeană, refugiată la Seul, a povestit la o televiziune din Phenian INFERNUL trăit în sudul capitalist - VIDEO

youtube
Lim Ji-Hyun

Seulul încearcă să înţeleagă cum o celebră transfugă nord-coreeană a putut să reapară duminică la televiziunea din Phenian, unde ea a povestit despre ''infernul'' vieţii sale în Sudul capitalist, scrie miercuri într-un comentariu AFP, potrivit agerpres.

Lim Ji-Hyun, în vârstă de circa 20 de ani, devenise rapid o figură publică după sosirea sa în Coreea de Sud în 2014, fiind invitată constant la emisiuni destinate refugiaţilor proveniţi din Coreea de Nord. Dar, duminica trecută, ea a apărut într-o înregistrare video difuzată la televiziunea nord-coreeană, povestind cum iluziile sale pe tema vieţii în Coreea de Sud erau rupte de realitate.

Citeşte şi: Surpriză de proporţii pentru separatiştii proruşi din Ucraina. Moscova şi-a anunţat poziţia oficială faţă de Malorusia

În înregistrarea video, postată pe site-ul nord-coreean Uriminzokkiri, Lim Ji-Hyun a explicat că ''s-a întors acasă'' luna trecută şi că locuieşte împreună cu familia sa în oraşul Anju, în vestul ţării. Nu se ştie totuşi dacă ea s-a întors de bunăvoie. Mass-media sud-coreene avansează ideea că s-ar putea ca ea să fi fost răpită la frontiera dintre China şi Coreea de Nord când încerca să se întâlnească cu membri ai familiei sale.

Poliţia sud-coreeană, care s-a deplasat la domiciliul ei şi a examinat extrase de cont ce aparţineau femeii, a declarat pentru cotidianul sud-coreean JoongAng Ilbo că nimic nu dă impresia că ea a decis să-şi schimbe modul de viaţă şi să se întoarcă în Nord.

''Autorităţile competente întreprind o anchetă în legătură cu transfuga nord-coreeană Lim Ji-Hyun'', a declarat Lee Yoo-Jin, purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Unificării. Serviciile de informaţii sud-coreene au refuzat să facă vreun comentariu.

Îmbrăcată în costum tradiţional coreean din mătase şi purtând o insignă roşie cu efigia celor doi foşti lideri nord-coreeni Kim Ir-sen şi Kim Jong-il, Lim Ji-Hyun a povestit, cu lacrimi în ochi, despre viaţa sa ''mizerabilă'' în Sud, unde ''banul este tot ceea ce contează''.

Citeşte şi: Căştile Albastre îşi reduc contingentul din Cipru după eşecul negocierilor de reunificare

''Am plecat în Coreea de Sud cu iluzia că voi mânca mai bine şi voi trăi mai bine, dar Sudul nu este locul pe care mi l-am imaginat'', a afirmat femeia, precizând că spera să devină actriţă în Coreea de Sud. ''Fiecare zi în Sud a fost un infern. Plângeam în fiecare noapte gândindu-mă la patria mamă şi la părinţii mei din Nord'', a mai spus ea.

Lim Ji-Hyun a acuzat o televiziune sud-coreeană că a obligat-o să mintă despre viaţa sa în Nord. ''Tot ceea ce am spus la televiziune era scris (...) pentru a-i prezenta pe nord-coreeni ca fiind nişte barbari, ignoranţi şi proşti'', a afirmat femeia.

În trecut, şi alţi nord-coreeni refugiaţi în Sud au apărut apoi în Nord, fiind prezentaţi în emisiuni de propagandă. De fiecare dată, Sudul suspectează că su fost răpiţi sau constrânşi să se întoarcă în Nord din cauza, de exemplu, a ameninţării la adresa familiilor lor.

Zona demilitarizată (DMZ) dintre cele două Corei este unul dintre locurile cele mai fortificate din lume şi majoritatea nord-coreenilor vor să treacă în Sud intrând mai întâi în China, unde ei riscă să fie retrimişi acasă dacă sunt arestaţi, sau tranzitând o terţă ţară.

Citeşte şi: Preşedintele Poloniei prezintă propriul proiect de lege privind reforma sistemului judiciar

Ajunşi în Sud, nord-coreenii angajează deseori călăuze pentru a-i ajuta să-i scoată din ţară pe ceilalţi membri ai familiilor lor. Dar unii se întorc la frontiera chino-coreeană, o călătorie deosebit de riscantă, deoarece zona este împânzită cu agenţi nord-coreeni.

În total, de la încheierea Războiului Coreii (1950-1953), peste 30.800 de nord-coreeni au fugit de sărăcie şi de represiune pentru a se stabili în Sud, majoritatea în timpul foametei din anii 1990.

Fluxul s-a redus de la sosirea la putere a lui Kim Jong-un la sfârşitul lui 2011, din cauza întăririi supravegherii nord-coreene la frontieră, ceea ce a făcut să crească tariful călăuzelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.