Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Martori în procesul preşedintelui CJ Harghita semnalează nereguli în executarea lucrărilor

ciocanel judecator

Martori în procesul în care preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, este judecat pentru abuz în serviciu au declarat luni, în timpul audierilor, că au existat nereguli în realizarea lucrărilor la două drumuri judeţene, aspecte semnalate în rechizitoriu şi de procurorii DNA. Primul dintre martori, administrator al firmei care a câştigat licitaţia pentru dirigenţia de şantier la DJ 131, a afirmat că la momentul începerii lucrărilor, în documentaţia trimisă de beneficiar nu exista autorizaţia de construcţie sau un ordin de începere a acestora şi că, atunci când a mers la faţa locului, a constatat că straturile de asfalt nu sunt executate conform proiectului, în ceea ce priveşte grosimea acestora. El a mai relatat că, iniţial, proiectul prevedea aplicarea a trei straturi de asfalt, dar ulterior s-a schimbat proiectul, în sensul aplicării a doar două straturi.

Martorul a spus că a refuzat semnarea actelor de decontare a lucrărilor, întrucât măsurătorile au arătat că ceea ce s-a executat nu corespundea proiectului şi că a înştiinţat de mai multe ori Consiliul Judeţean în legătură cu aceste nereguli. El a făcut referire şi la faptul că un reprezentant al CJ a încercat să îl convingă să semneze documentele în vederea decontării, pe motiv că în caz contrar 'se pierd nişte bani'.

De asemenea, martorul a mai vorbit şi de faptul că i s-a cerut la un moment dat să renunţe la contract, lucru pe care nu l-a făcut şi a susţinut că unele rapoarte existente la dosar, pe care apar semnătura sa şi ştampila firmei, sunt false. El a mai punctat faptul că, la un moment dat, a trimis o adresă către CJ prin care a înştiinţat că 'lucrarea este incontrolabilă din punct de vedere calitativ şi mai ales cantitativ' şi că a solicitat o expertiză tehnică. În timpul audierii, apărătorul lui Borboly Csaba, avocatul Sergiu Bogdan, şi-a exprimat nemulţumirea că martorul ar fi venit cu declaraţia scrisă de acasă, pe care o consulta pe telefonul mobil.

'A fost o situaţie interesantă cu martorul care a venit pregătit cu declaraţia scrisă de acasă. Legea nu interzice o astfel de chestiune dar nu e recomandat decât la chestii de nuanţă, adică nu ţii minte nu ştiu ce chestii foarte tehnice (...) dacă ai fost acolo sau nu ai fost acolo nu trebuie să notezi undeva şi dacă nu ţii minte, nu ţii minte', a susţinut ulterior şedinţei de judecată Sergiu Bogdan. Al doilea martor, angajat al aceleiaşi firme, a semnalat, la rândul său, nereguli legate de faptul că atât la DJ 131 cât şi la DJ 124 lucrările executate nu corespundeau proiectului.

În legătură cu schimbarea proiectului, avocatul Sergiu Bogdan a explicat că acesta era făcut ca pentru o autostradă, în ceea ce priveşte grosimea asfaltului, iar ceea ce s-a executat de facto este ceea ce respectă standardele unui drum judeţean, Consiliul Judeţean solicitând proiectantului schimbarea documentaţiei.

În timpul şedinţei de judecată, unul dintre apărători a solicitat înaintarea unei adrese către Consiliul Judeţean Harghita pentru a pune la dispoziţie anumite înscrisuri, despre care instituţia a anunţat că nu le mai găseşte.

Următorul termen în dosar a fost stabilit pentru 27 iunie. Potrivit DNA Târgu Mureş, Borboly Csaba a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată - câte trei acte materiale, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată - trei acte materiale, două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă, conform Agerpres.

Aceeaşi sursă susţine că prejudiciul total produs judeţului Harghita, ca urmare a activităţilor inculpaţilor, desfăşurate în anii 2010 şi 2011, este de 4.883.855,96 lei (echivalentul a 1.138.428 euro la cursul de la acea dată), care constă în caracterul fictiv al materialelor date în custodie firmelor constructoare şi în diferenţa dintre preţurile onorate şi cele oferite de firmele descalificate la licitaţie, substanţial mai mici. Trei dintre inculpaţi şi-au recunoscut vina şi au fost condamnaţi, iar în cazul celorlalţi zece, procesul continuă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.