Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mărturia ANULUI: Ambasadorul SUA în Rusia dezvăluie de ce s-au DETERIORAT relațiile dintre cele două puteri ale lumii

AFP
rusia sua

Noul ambasador american în Rusia, Jon Huntsman, a declarat luni într-un interviu acordat ziarului financiar rus Vedomosti că unul dintre motivele răcirii relaţiilor dintre cele două ţări a fost "ingerinţa" Moscovei în alegerile prezidenţiale din SUA în 2016, potrivit RIA Novosti.

"Nu aş vrea să evidenţiez o singură cauză, dar trebuie să spun că amestecul în alegerile prezidenţiale americane din 2016 a jucat un rol important. Cred că Rusia subestimează impactul pe care l-a avut aceasta atât asupra alegerilor în sine, cât şi asupra persoanelor interesate de scrutin, care urmăreau procesul electoral. În politica americană, sistemul de alegere a şefului statului este sacru. Şi pentru noi este important să credem că acest sistem se bazează pe încredere şi corectitudine. Orice încercare de a submina acest sistem va fi privită drept o încălcare extrem de inadecvată şi supărătoare ", a spus el în interviu, conform Agerpres.

Citește și: Phenianul tremură! SUA și Coreea de Sud au scos artileria GREA: Aliații au detașat zeci de mii de militari și cele mai tari avioane de luptă

Înainte de aceasta însă situaţia din Ucraina a cauzat deteriorarea relaţiilor dintre SUA şi Rusia, a explicat Jon Huntsman în primul său interviu amplu acordat presei ruse de la venirea sa la post în octombrie.

"Amestecul (în alegeri) s-a adăugat în coşul de neîncredere. Şi nu vom reuşi să ieşim decât după ce vom înţelege motivele care ne-au adus aici şi decât după ce ne vom ocupa de ele", a adăugat ambasadorul, recunoscând că "încrederea dintre Rusia şi SUA este zero".

"Încrederea este o condiţie prealabilă pentru conlucrare şi progresul în relaţiile dintre oameni şi între ţări. Fără încredere nu se poate face nimic", a reiterat şeful misiunii diplomatice americane la Moscova, subliniind că un progres în privind dosarului Ucraina ar putea conferi un impuls relaţiilor bilaterale ruso-americane.

Citește și: SUA, amenințări URIAȘE pentru Coreea de Nord: 'Spectrul unui RĂZBOI se apropie'

"Ucraina este esenţială pentru restabilirea relaţiilor noastre cu Moscova", a insistat Jon Huntsman, în contextul în care reprezentantul special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker, sublinia recent în publicaţia Politico necesitatea desfăşurării unei adevărate operaţiuni de menţinere a păcii în Ucraina, întrucât acordurile de la Minsk nu mai funcţionează, apreciind că ultimele sale discuţii cu emisarul preşedintelui rus Vladislav Surkov au reprezentat un pas înapoi.

Interviul lui Jon Huntsman apare la câteva zile după ce Michael Flynn, fostul consilier pentru securitatea naţională al preşedintelui american Donald Trump, a fost inculpat pentru că a minţit anchetatorii în cadrul dosarului privind ingerinţa rusa în alegerile prezidenţiale de anul trecut în SUA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.