MITURI SPULBERATE

  1. SRI NE ASCULTĂ. PE TOŢI! Percepţia publică asupra Serviciului Român de Informaţii este, din păcate, că se ocupă cu ascultatul telefoanelor. De ce o face? Cu ce resurse? Cum o face? Sunt întrebări la care cei care propagă acest mit nu au răspunsuri. Este de notorietate faptul că adepţii teoriilor conspiraţioniste pun mereu întrebări, însă niciodată nu dau și răspunsuri. De fapt, în baza autorizaţiilor eliberate de către judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, SRI interceptează numai comunicaţiile acelor persoane implicate în activităţi care, potrivit legii, constituie ameninţări la adresa securităţii naţionale. Mecanismele instituţionale și legale nici nu ar permite să se întâmple altcumva. Și oricum, pentru această activitate, SRI pune la dispoziţie resurse (umane și financiare) considerabil mai mici decât cele utilizate pentru securitatea economică, cea cibernetică, ca să nu mai vorbim de prevenirea și combaterea terorismului sau a ameninţărilor transfrontaliere.
  2. SRI ESTE O INSTITUŢIE MILITARIZATĂ PÂNĂ-N DINŢI Da, SRI este o instituţie cu profil militar, însă am fost surprins să descopăr că atât în spatele unui ordin care se dă cu „vă rog să analizaţi“, cât și în spatele unui răspuns „am înţeles, să trăiţi“ se află multă înţelegere a problematicilor de securitate, iar ofiţerii conlucrează în cel mai profesionist mod pentru îndeplinirea misiunii principale a SRI: asigurarea securităţii naţionale. Cu alte cuvinte, nimeni nu dă un ordin inutil ori fără să aibă o analiză extrem de elaborată a problematicii și nimeni nu execută un ordin orbește, fără a-l trece printr-un proces cognitiv elaborat.
  3. SRI STĂ PE UN PURCOI DE BANI Serviciul Român de Informaţii are un buget decent pentru a-și îndeplini cu succes misiunile, însă nu îţi trebuie mai mult de o lună de muncă în interiorul instituţiei ca să realizezi că lipsa fondurilor se simte în anumite zone. Asigurarea securităţii naţionale nu se poate înfăptui doar cu dăruire și profesionalism, este nevoie și de resurse financiare pentru ca SRI să-și îndeplinească misiunea, să poată colabora eficient cu partenerii externi și interni în vederea asigurării securităţii naţionale. Ameninţările cu care ne confruntăm sunt dinamice, un serviciu intern de intelligence trebuie să fie mereu cu un pas înaintea celor care atentează la valorile pe care SRI le apără.
  4. SRI ASCUNDE OPINIEI PUBLICE ȘI CEEA CE NU AR TREBUI SĂ FIE SECRET De pe cealaltă parte a baricadei, când lucram în presă, mi se părea că am dreptul să știu exact totul despre operaţiunile întreprinse de SRI pentru a putea să le comunic opiniei publice care are nevoie să știe, să fie informată. Abia după ce am trecut dincoace de baricadă, am conștientizat că multe din datele sau informaţiile pe care eu le ceream nu pot fi comunicate foștilor mei colegi din presă. O operaţiune cum a fost cea prin care Mohammad Munaf a fost adus în faţa justiţiei din România, pentru a-și ispăși pedeapsa de 10 ani de închisoare, a fost una extrem de complexă, unde SRI a avut un rol important. Cum l-aţi adus? De unde? De ce a durat 10 ani? Cine v-a ajutat? Așa sunau întrebările jurnaliștilor, așa ar fi sunat și ale mele, însă dezvăluirea acestor date ar fi compromis operaţiuni în desfășurare sau unele viitoare.
  5. ÎN SRI SE ANGAJEAZĂ PE PILE ȘI RELAŢII Mitul urban potrivit căruia, dacă nu cunoști un general care să îţi netezească drumul, nu te poţi angaja în SRI mi-a fost spulberat din primele zile. Excelenţa este definitorie pentru angajaţii SRI, iar posturile se ocupă prin concurs. Testele prin care trece un candidat pentru un post de ofiţer în cadrul Serviciului sunt extrem de riguroase și pot dura între șase luni și un an. Fiind o castă mândră de valorile pe care le are, cu un patriotism moștenit în unele cazuri de generaţii întregi, este adevărat că părinţii care lucrează în SRI își doresc ca ai lor copii să le urmeze cariera. Însă, de verificări, de teste și de examene nu poate trece nimeni.

INFORMAŢII CONFIRMATE DIN SURSE MULTIPLE. „CASE CLOSED!“ Confirmările de care am avut parte de la încadrarea mea ca ofiţer în cadrul SRI sunt ușor de intuit. Din fericire, Serviciul și-a îmbunătăţit mult comunicarea publică în ultimii cinci ani. Un site modern, cu informaţii vaste, pagină de Facebook, interviuri, conferinţe de presă. Astfel, un cetăţean consumator de informaţie poate cunoaște valorile SRI și fără să fie angajatul acestei insituţii.

  1. TINEREŢE, INOVAŢIE, EXPERTIZĂ Se tot vorbește despre întinerirea SRI, proces început acum 10 ani și continuat până astăzi. Se confirmă și statistic: media de vârstă în SRI este de 38 de ani. Acest lucru nu înseamnă că nu există ofiţeri de 45 sau 50 de ani, care au o expertiză uriașă în problematicile de care ne ocupăm zi de zi. Dar de la această categorie ai așteptări. Surpriza este să întâlnești tineri de 30-35 de ani în funcţii de conducere, în poziţii-cheie în arhitectura Serviciului, de un profesionalism desăvârșit.
  2. MUNCA ÎN ECHIPĂ Știam de dinainte de a intra în această instituţie că la SRI nu ești niciodată singur. Și nu, nu ne urmărim unii pe ceilalţi. Nu la asta mă refer, ci la munca în echipă și la o arhitectură ierarhică extrem de eficientă. O informaţie este verificată de zeci de ochi, analizată și pusă în context, iar în final valorificată în favoarea statului român, prin livrarea ei în cea mai bună formă beneficiarului legal. Numai așa România a putut fi eficientă pe zona antiterorismului, pe securitatea tranfrontalieră, pe securitatea cibernetică și alte zone.
  3. BRIGADA ANTITERORISTĂ, SIMILARĂ TRUPELOR SEAL Poate cumva pe nedrept, cea mai cunoscută structură publicului larg este Brigada Antiteroristă. Spun că poate cumva nedrept, pentru că la fel de spectaculoase și eficiente sunt și alte activităţi ale serviciului: cotraspionajul, securitatea cibernetică. Discreţia, însă, este caracteristica ce ne definește și din acest motiv activităţile de contraspionaj, de pildă, nu pot fi făcute publice. Într-adevăr, Brigada Antiteroristă din cadrul Serviciului Român de Informaţii poate concura oricând cu structuri similare ale statelor din spaţiul euroatlantic. Luptătorii sunt antrenaţi la cele mai înalte standarde și pregătiţi pentru orice tip de situaţie specifică muncii lor.
  4. BIROCRAŢIA UNEI INSTITUŢII PUBLICE… Da, mi s-a confirmat. Și în Serviciul Român de Informaţii există birocraţie. Nu mai greoaie ca în alte instituţii similare, dar există. În anumite situaţii, birocraţia poate fi tradusă prin proceduri multiple. Dar tot birocraţie rămâne…
  5. PROFESIONALISM CONFIRMAT Am fost ferm convins că SRI este o instituţie de elită. În ciuda unor reflectări în presă nu tocmai prietenoase la adresa acestei instituţii. Binom, trinom, jocuri de putere, comploturi în spatele unor cortine. Necunoașterea naște teorii ale conspiraţiei. Cu aceleași teorii se confruntă și CIA, și MI5. NU am crezut în… toate teoriile conspitaţiei din jurul SRI, însă acum nu mai cred în niciuna. SRI este o instituţie profesionistă 100%.