Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mărturia unui soldat ucrainean care luptă în stânga Niprului: Am văzut bărci cu tovarășii mei la bord pur și simplu dispărând sub apă

harta-razboi-nipru-herson

Depășit numeric și și ca putere de foc, un soldat din prima linie a dat o relatare serioasă a luptei Ucrainei de a se agăța de capul său de pod de pe malul de est al vastului râu Nipru, notează BBC.

Câteva sute de soldați ucraineni au ajuns acolo în cadrul unei contraofensive lansate în urmă cu șase luni.

Sub focul necruțător al Rusiei, soldatul a petrecut câteva săptămâni pe malul râului ocupat de ruși, în timp ce Ucraina încerca să stabilească un cap de pod în jurul satului Krynky. BBC nu îl numește pentru a-și proteja identitatea.

Contul său, trimis prin intermediul unei aplicații de mesagerie, vorbește despre bărci cu trupe aruncate în aer, întăriri fără experiență și un sentiment de abandon de către comandanții militari ai Ucrainei.

Evidențiază tensiuni tot mai mari, pe măsură ce apărarea Ucrainei împotriva invaziei Rusiei se macină până la sfârșitul unui alt an.

Armata ucraineană a declarat pentru BBC că nu comentează situația din acea zonă din motive de securitate.

„Toată trecerea râului este sub foc constant. Am văzut bărci cu tovarășii mei la bord pur și simplu dispărând în apă după ce au fost lovite, pierdute pentru totdeauna de râul Nipru.

„Trebuie să cărăm totul cu noi - generatoare, combustibil și alimente. Când ai înființat un cap de pod, ai nevoie de toate, dar proviziile nu au fost planificate pentru această zonă.

„Ne-am gândit că după ce am ajuns acolo inamicul va fugi și apoi vom putea transporta calm tot ce ne trebuie, dar nu a ieșit așa.

„Când am ajuns pe malul [estic], inamicul ne aștepta. Rușii pe care am reușit să-i capturam au spus că forțele lor au fost informate cu privire la debarcarea noastră, așa că, când am ajuns acolo, au știut exact unde să ne găsească. Ne-au aruncat totul - artilerie, mortiere și sisteme de aruncare flăcări. M-am gândit că nu voi scăpa niciodată."

Cu toate acestea, cele câteva sute de infanteriști marini au reușit să sape, parțial ajutați de focul de artilerie ucraineane de pe malurile mai înalte, vestice ale Niproului.

Râul separă părțile ocupate de ruși și cele controlate de ucraineni din regiunea de sud Herson.

Președintele Volodymyr Zelensky a fost dornic să vorbească despre această ofensivă, considerând-o drept începutul a ceva mai mult.

Statul Major al Ucrainei a raportat, în actualizarea zilnică de duminică, că forțele sale își mențin pozițiile pe malul de est al Niproului și provoacă „daune de foc în spatele inamicului”.

Mărturia acestui soldat dezvăluie însă divizări între guvernul Ucrainei și generalii săi cu privire la starea războiului.

Comandantul șef al Ucrainei, general Valery Zaluzhny, a declarat pentru revista Economist în noiembrie că, „la fel ca în Primul Război Mondial, am atins nivelul de tehnologie care ne pune într-un impas”.

Biroul președintelui Zelensky l-a mustrat rapid pe general pentru comentariile sale, negând că există un impas pe câmpul de luptă.

„În fiecare zi stăteam în pădure luând focul. Am fost prinși în capcană - drumurile și potecile sunt pline de mine. Rușii nu pot controla totul și noi îl folosim. Dar dronele lor bâzâie constant în aer, gata să lovească de îndată ce văd mişcare.

„Aprovizionarea era cea mai slabă verigă. Rușii ne-au monitorizat liniile de aprovizionare, așa că a devenit mai dificil – era o lipsă reală de apă potabilă, în ciuda livrărilor noastre cu barca și dronă.

„Am plătit o mulțime din propriul nostru kit – cumpărând noi înșine generatoare, powerbank și haine de căldură. Acum vin gerurile, lucrurile se vor înrăutăți – situația reală este trecută sub tăcere, așa că nimeni nu va schimba nimic.

"Nimeni nu știe obiectivele. Mulți cred că comanda pur și simplu ne-a abandonat. Băieții cred că prezența noastră a avut mai mult o semnificație politică decât militară. Dar ne-am făcut treaba și nu am intrat în strategie".

Nu există nicio îndoială că această trecere a forțat unele forțe ruse să se redistribuie din alte părți ale liniei frontului, cum ar fi pozițiile lor puternic apărate din regiunea Zaporizhzhia, unde Kievul spera că ar fi fost o descoperire mai devreme.

BBC Russian a vorbit recent cu niște trupe ruse care apără malul râului în acea zonă. Ei au spus că a fost o „sinucidere” ca soldații lor să se mute acolo, spunând că au pierdut mulți bărbați în luptă și că nu pot alunga pe ucraineni de pe punctul lor.

Între timp, armata ucraineană spune că vrea să ținteze liniile de aprovizionare rusești și să le forțeze să se întoarcă suficient de la râu pentru a proteja civilii de bombardamente.

„În mare parte, pierderile noastre au fost greșeli - cineva nu s-a urcat în acel șanț suficient de repede; un alt tip s-a ascuns rău. Dacă cineva nu este pornit, va fi imediat vizat de peste tot.

„În mare parte, pierderile noastre au fost greșeli - cineva nu s-a urcat în acel șanț suficient de repede; un alt tip s-a ascuns rău. Dacă cineva nu este pornit, va fi imediat vizat de peste tot.

„Dar mulțumită medicilor noștri, dacă putem aduce un soldat rănit la medici, el va fi salvat. Sunt titani, zei. Dar nu putem scoate rămășițele celor căzuți. Este pur și simplu prea periculos.

"În același timp, dronele și rachetele noastre provoacă multe pierderi inamicului. Am luat prizonieri de război odată, dar unde să-i punem, dacă nu avem cum să traversăm râul chiar și cu propriii noștri camarazi răniți?"

Ca orice altă parte a liniei frontului, și această operațiune s-a transformat într-o bătălie de uzură.

În timp ce Rusia își umple rândurile cu recruți și prizonieri grațiați, Ucraina se luptă să găsească forța de muncă de care are nevoie.

O investigație recentă a BBC a constatat că aproape 20.000 de bărbați au fugit din Ucraina de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei pentru a evita frontul.

„Ar trebui să fie postate aici mai multe brigăzi, nu companii individuale – pur și simplu nu avem destui oameni.

"Sunt foarte mulți tineri printre noi. Avem nevoie de oameni, dar de oameni pregătiți, nu de cei verzi pe care îi avem acum acolo. Sunt tipi care petrecuseră doar trei săptămâni la antrenamente și au reușit să tragă doar de câteva ori.

„Este un coșmar total. Acum un an, nu aș fi spus asta, dar acum, scuze, m-am săturat.

"Toți cei care au vrut să se ofere voluntari pentru război au venit cu mult timp în urmă - acum este prea greu să ispitești oamenii cu bani. Acum îi primim pe cei care nu au reușit să scape de la draft. O să râzi de asta, dar unii dintre marinarii noștri nici măcar nu știu să înoate”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.