Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mărturii şocante ale jihadistului capturat de DIICOT: 'Când simţi pornirea interioară, acţionezi'

enational.ro
DIICOT

România părea o ţară sigură şi fără probleme de terorism. În timp ce toată Europa Occidentală e zguduită de atentate teroriste extrem de sângeroase, ţara noastră părea una liniştită. Din păcate, nu e chiar aşaa. Zilele trecute, cei de la DIICOT au arestat un jihadist român extrem de periculos.

Ionuţ Cătălin Bălan, bărbatul suspectat de terorism a făcut o serie de mărturii şocante. ”După pregătiri prin rugăciuni şi studiu al Coranului, când simţi pornirea interioară că eşti gata să aţionezi, fără să primeşti ordin de la cineva, o faci pur şi simplu”- spune el. Potrivit referatului cu propunere de arestare al DIICOT, nivelul de radicalizare a argeşeanului este scos în evidenţă de continuţul discuţiilor şi convorbirilor purtate de Bălan cu diferite persoane, prin care îşi exprima disponibilitatea de a recurge la gesturi de violenţă fizică extremă, în numele lui Allah.

CIteşte şi: Laura Codruţa Kovesi contraatacă: Plângere penală după apariţia înregistrărilor

În plus, bărbatul a vorbit şi despre jihad şi cum să pregăteşti un astfel de plan, „adică după pregătiri prin rugăciuni şi studiu al Coranului, când simţi pornirea interioară că eşti gata să aţionezi, fără să primeşti ordin de la cineva, o faci pur şi simplu”, conform procurorilor. Procurii DIICOT au interceptat şi o discuţie în care argeşeanul povestea despre un episod în care a ameninţat o jurnalistă, conform libertatea.ro.

„Bălan Ionuţ Cătălin (BIC): Nu după mine era, acolo la magazin fac ăştia de la televizor să, să nu mai aibe el clienţi, să nu mai vină oameni, să nu mai vorbească de Allah, de religia noastră, să-i sperie pe toţi să nu mai vină niciunu’. Şi ştii ce i-am spus la jurnalista aia? I-am spus, fii atent, eu personal, eu, dacă, dacă fac lucru’ ăsta, eu mă duc în Rai şi tu te duci în Iad. Da’ nu avea, ştiam că nu are nimic ca să mă înregistreze, i-am zis-o doar aşa, i-am… aşa, deci nu,..,

Citeşte şi: Panică pe autostrada A2: O maşină a luat foc / FOTO

Bărbat: Nu era pregătită, ai luat-o…

B.I.C.: Nu era pregătită, am urmărit-o, da.

Bărbat: Surprinsă, aşa.

B.I.C.: I-am zis, fii atent, şi mi-am arătat faţa, nu mascat sau asta. Fii atentă, uită-te bine la mine, eu nu-s arab, nu-s… Eu sunt din România. N-am nicio treabă cu asta. Dar asta fac pentru Allah, dacă mai vii vreodată aicea, deranjezi oamenii ăştia, eu te, te elimin!”, se arată în documentul citat.

Anchetatorii povestesc că Bălan a citit pentru prima data Coranul în anul 2006, în urma interacţiunii cu diverşi cetăţeni arabi şi, ulterior, în 2012, s-a convertit la Islam. El şi-a justificat decizia prin evenimentele bune care i s-au întâmplat în viaţă, după ce a recitit Coranul şi s-a rugat să aibă o soţie şi un copil.

Mai mult, oamenii legii au ajuns la concluzia că una dintre bazele militare pe care le-a analizat suspectul de terorism „va fi un iad pe pământ”. În cadrul conversaţiilor surprinse de anchetatori, argeşeanul spune că, de-a lungul timpului, a comis mai multe infracţiuni, în care a fost „combinat cu albanezi, ruşi”.

„B.I.C.: Decât mortăciuni n-am făcut şi prostituţie şi ăstea n-am făcut în viaţa mea, da’ altceva am făcut. Deci, am făcut altceva. Am fost combinat cu albanezi, ruşi.

BĂRBAT: Albanezii sunt mafioţi, cum se spune.

B.I.C.: Da, frate!

BĂRBAT: … periculoşi!

B.I.C.: Ceceni, lucram cu ceceni. În ultima perioadă cu cecenii şi marocani.

BĂRBAT: Şi cum te-ai convertit la Islam?

B.I.C.: Frate, cu un an înainte de, de a mă converti, mi s-a-ntâmplat ceva cu care am cerut cu adevărat ajutorul lu’ Allah. Am cerut, că nu mai aveam nicio portiţă de scăpare. Erau, doi, doisprezece poliţişti şi au pus toţi lanternile pe mine şi nu m-au văzut, într-un boschet, uite aşa. Te vedeai, te vedeai fără să..

BĂRBAT: Fără să trebuiască să…

B.I.C.: Că eu nu mi-am dat seama că dacă mă duc acolo, mă ascund.

BĂRBAT: Erau lângă tine, da’ nu vedeau nimic.

B.I.C.: Da, frate!

BĂRBAT: Păi, de la ..

B.I.C.: Doisprezece lanterne, frate. D-ălea, lanterne d-ălea care te vezi d-aici la casele ălea. ,…, Şi tot aşa, că treaba asta … Am zis că numai Dumnezeu poa’ să facă treaba asta, nimeni, nimeni! Şi, frate, …, fumam un canabis, aşa, am lăsat astea, una, m-am lăsat de prostii,…, Dintr-o dată, sunt oamenii, băi, da’ ce ai frate, frate de ce te-ai schimbat tu aşa? Ai păţit ceva?

BĂRBAT: Li s-a părut ciudat, nu?”, conform documentului citat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.