Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MASACRU. Ce au descoperit fortele irakiene la preluarea unui oras controlat de Statul Islamic

statul islamic agerpres

Forţele irakiene care au preluat recent controlul asupra oraşului Tikrit de la gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) au descoperit miercuri în zonă gropi comune în care se aflau cadavrele a sute de recruţi executaţi în iunie 2014, relatează AFP.

Masacrul de la Speicher, după numele unei baze militare situate la limita de nord a Tikritului, unde fuseseră răpiţi de către SI recruţi, în principal şiiţi, a stârnit un val de indignare internaţională şi a contribuit la atragerea de sprijin pentru războiul împotriva jihadiştilor.

Ministrul irakian de interne, Mohammed al-Ghabbane, a declarat pentru AFP că gropile comune au fost descoperite în cartierul unde se află palatul fostului preşedinte irakian Saddam Hussein, pe malurile fluviului Tigru.

''Acest loc ne aminteşte de cei care au fost ucişi pe nedrept, ne aminteşte de masacru'', a declarat Ghabbane cu lacrimi în ochi, în apropiere de un pilon situat în fluviu ce serveşte drept suport pentru clădirea poliţiei fluviale şi pe care sunt încă vizibile urme de sânge. ''Erau nevinovaţi'', a adăugat ministrul.

Fotografii difuzate de Statul Islamic arătau combatanţi împuşcaţi şi împinşi în fluviu în apropiere de clădirea poliţiei.

''Am găsit zeci de cărţi de identitate în apropiere'' de una dintre gropile comune, a declarat pentru AFP poliţistul Hussein Al-Rikabi, precizând că documentele corespund identităţii recruţilor dispăruţi sau executaţi.

Statul Islamic, care a cucerit largi teritorii din Irak de la ofensiva sa din iunie 2014, a atacat în aceeaşi lună tabăra militară de la Speicher şi a ucis sute de recruţi, în principal şiiţi. Unele triburi sunnite au fost acuzate de complicitate.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.