Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Măsură RADICALĂ luată de Phenian, după dezertarea incredibilă a soldatului nord-coreean: Mutare spectaculoasă la graniță

United Nations Command/Handout via REUTERS
dezertare soldat coreea de nord

Coreea de Nord a înlocuit zeci de gărzi de la graniţa cu Sudul după dezertarea spectaculoasă a unuia dintre soldaţii săi, săptămâna trecută, relatează vineri presa sud-coreeană, preluată de AFP.

Militarul în vârstă de 24 de ani, identificat cu numele 'Oh', este spitalizat în Coreea de Sud după ce a fost atins de cel puţin patru gloanţe trase de soldaţi nord-coreeni în timp ce fugea spre Coreea de Sud pe 13 noiembrie.

Citește și: Iohannis, semnal DUR pentru Republica Moldova: 'Intrarea în UE prin unirea cu România nu e o soluţie...' - VIDEO

'Am reperat semne conform cărora toate gărzile nord-coreene postate în zona comună de securitate (JSA) au fost înlocuite imediat după dezertare', citează cotidianul Chosun Ilbo, citând surse guvernamentale.

Ziarul explică faptul că, în mod normal, între 35 şi 40 de nord-coreeni sunt la post în JSA, la Panmunjom, singurul sector din Zona Demilitarizată (DMZ) dintre cele două Corei unde cele două armate rivale sunt faţă în faţă.

'Ei vor fi probabil traşi la răspundere pentru faptul că nu au reuşit să împiedice dezertarea', notează publicaţia citată, potrivit Agerpres.

Se întâmplă rar ca militari nord-coreeni să treacă în Coreea de Sud prin JSA, zonă de atracţie turistică majoră pentru străinii care vizitează Coreea de Sud. Dar, ca în fiecare zi de luni, nicio vizită nu a avut loc pe 13 noiembrie.

Imaginile camerelor de supraveghere, făcute publice miercuri, au arătat mai întâi un jeep condus de soldat care rula cu viteză pe un drum pustiu ce ducea dinspre Nord spre satul de graniţă Panmunjom, după care s-a oprit în apropierea liniei de demarcaţie.

Citește și: Separatiștii catalani pregătesc o amplă manifestație la Bruxelles: 'Europa, trezeşte-te! Ajutaţi Catalonia'

Soldatul a fost văzut apoi ieşind din vehicul şi îndreptându-se spre sud, urmărit de mai mulţi soldaţi nord-coreeni care trăgeau asupra lui.

Cea mai mare parte dintre soldaţii nord-coreeni s-au oprit înainte de a trece de linia de demarcaţie, dar unul dintre ei a trecut pentru scurt timo, Comandamentul ONU în Coreea (UNC) spunând miercuri că aceasta a fost o încălcare a acordului de armistiţiu din 1953.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.