Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Măsuri URGENTE luate de Turcia și Irak după referendumul pentru independența Kurdistanului: Exercițiu militar de ANVERGURĂ la granițe

www.romaniatv.net
soldați turci

Irakul şi Turcia au început marţi exerciţii militare la frontiera lor comună, la o zi după ce alegătorii din Kurdistanul irakian au votat masiv pentru independenţa provinciei faţă de Bagdad, relatează DPA şi Reuters.

Şeful Statului Major irakian, generalul-maior Othman al-Ghanmi, a declarat că cele două ţări au lansat un "exerciţiu de mare anvergură" de-a lungul graniţei lor comune, fără a oferi informaţii suplimentare.

Citește și: SUA, profund dezamăgite de decizia Kurdistanului. Consecințele sunt sumbre pentru regiune

Potrivit unui martor citat de Reuters, soldaţi irakieni s-au alăturat trupelor turce pentru exerciţii militare în sud-estul Turciei, în apropierea graniţei cu Irakul. Un grup de soldaţi care purtau un steag irakian şi unul turcesc a intrat în zona unde exerciţiile, lansate săptămâna trecută, se desfăşoară la circa patru km de punctul de frontieră Habur, a precizat martorul, potrivit Agerpres.

Kurzii au votat în număr mare la referendumul privind independenţa provinciei autonome Kurdistan din nordul Irakului, ignorând presiunea din partea Bagdadului, ameninţările din partea Turciei şi ale Iranului şi avertismentele internaţionale potrivit cărora votul ar putea declanşa un conflict regional.

Potrivit Comisiei Electorale din Erbil, peste 90% din voturi sunt în favoarea independenţei Kurdistanului. Rezultatele definitive ale consultării populare sunt aşteptate în trei zile.

Citește și: Ungaria intervine în scandalul dintre România și Ucraina. Avertismentul Budapestei pentru Petro Poroşenko

Circa 5,2 milioane de votanţi din Kurdistan au fost chemaţi să răspundă "da" sau "nu" la întrebarea: "Doriţi ca Regiunea Kurdistan şi zonele kurde din afara Regiunii să devină un stat independent?".

Guvernul regional din Kurdistan, condus de preşedintele Masoud Barzani, a organizat referendumul împotriva voinţei guvernului irakian şi a ţărilor învecinate - Turcia, Iranul şi Siria, pe teritoriile cărora trăiesc minorităţi kurde - şi în ciuda avertismentelor Statelor Unite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.