Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angajații CFR, după negocierile cu Guvernul: 'Oprim lucrul dacă rectificarea bugetară nu se face la 1 iulie'

cfr

Aproximativ 500 de ceferişti au participat, luni, la un miting de protest în faţa Ministerului Transporturilor, solicitând majorarea veniturilor, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR), Maxim Rodrigo, conform Agerpres.

„Astăzi am avut o întâlnire cu secretarul de stat Ionuţ Săvoiu, cu preşedintele Autorităţii de Reformă Feroviară, Ştefan Roşeanu, cu preşedintele Direcţiei Transporturi, cu directorul general al CFR Călători. Ni s-a promis că la 1 iulie 2023 se va face rectificarea bugetară şi repede şi negocierea - şi se va aplica şi salarizarea", a menţionat Maxim Rodrigo.

Liderul sindical a precizat că solicitările CFR-iștilor ar însemna o creştere a fondului de salarii cu 25%.

"Creşterea va fi puţin mai mare pentru că trebuie să cuprindă şi reîntregirea, adică acei 16% care s-au dat în anul anterior ca şi creştere a salariilor cu rata inflaţiei în septembrie şi decembrie 2022, care nici pe aceea Guvernul României nu vrea să o recunoască. Va trebui să se facă mai întâi acea reîntregire şi aplicat acel coeficient de 25% ca şi creştere a fondului de salariu. Noi le-am spus că la 1 iulie vom face ce am spus şi vom aştepta până se face rectificarea bugetară. Dacă acea rectificare bugetară nu se face la 1 iulie şi se facem mai târziu, vom opri lucrul. Practic, oprim că vrem, nu vrem, că n-avem cu ce să circulăm. Aşteptăm şi aplicarea Legii 195/2020 cu creşterea salarială, pentru că legea este în vigoare de la 1 ianuarie 2023, cu aplicare de la 1 iulie 2023 şi orice lege trebuie respectată şi de Guvernul României, cum o respectă şi ceferiştii", a susţinut acesta.

Grevă în sezon estival

Maxim Rodrigo a menționat că există riscul ca, în lipsa fondurilor, să nu fie trenuri de călători suficiente în plin sezon estival.

"Ceferiştii s-au săturat să fie înjuraţi, apostrofaţi, bătuţi de călători pentru că nu le oferă confortul necesar şi nu le asigură mobilitatea necesară pentru că nu au trenuri suficiente ca să-i transporte unde vor. Călătorii au perfectă dreptate, dar trebuie să înţeleagă că nu noi, salariaţii CFR Călători şi CFR Infrastructură, suntem de vină, ci Guvernul României, care refuză să le aprobe bugetele de venituri şi cheltuieli pe anul 2023 - şi la fel face an de an. Suntem la jumătatea anului şi nu le-a aprobat", a adăugat el.

În ceea ce priveşte salarizarea, el a precizat că un mecanic de locomotivă debutant are un salariu 3.300 de lei brut, "un salariu de necalificat".

"Întotdeauna mecanicul de locomotivă a fost unul dintre cei mai bine plătiţi în calea ferată, iar acum s-a ajuns ca un mecanic de locomotivă debutant să primească salariul minim pe economie, în condiţiile în care în toată Uniunea Europeană un mecanic de locomotivă are între 3.000 şi 5.000 de euro salariul lunar, adică de şapte-opt ori mai mare decât în România, în condiţiile în care preţurile sunt aceleaşi în toată Uniunea Europeană şi în România, deci practic avem aceleaşi preţuri, dar salariile sunt de şapte-opt ori mai mici. Practic, ne luptăm să ieşim din subzistenţă, pentru că un salariu minim brut pe economie nu face altceva decât să te ţină la subzistenţă, ţinând cont că un coş minim pentru un salariat, conform studiului CES (Consiliului Economic şi Social), este de 4.053 lei net. Salariul minim brut pe economie de 3.000 lei înseamnă 1.815 lei net, deci nu poţi să-ţi asiguri nici măcar coşul minim", a atras atenţia Maxim Rodrigo.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.