Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MDRAP face un pas în spate în SCANDALUL care a pus România pe jar - Circulara privind amendarea proprietarilor de latrine, informativă

Monitorul de Cluj
wc curte

Circulara privind obigativitatea branșarea la canalizare a gospodăriilor, acolo unde există rețea, a fost transmisă cu titlu informativ către unităţile administrativ-teritoriale, în scopul de a le comunica primarilor și cetățenilor prevederile europene în domeniu, informează MDRAP.

Este vorba de Directiva Consiliului 91/271/EEC din 21 mai 1991 privind epurarea apelor urbane reziduale, modificată şi completată de Directiva Comisiei 98/15/EC în 27 februarie 1998, precizează ministerul, într-un comunicat.

Citește și: BUBUIE scandalul în PRU - Fiica lui Vadim Tudor iese la atac după anunțul lui Sebastian Ghiță privind candidatura la europarlamentare

Totodată, obiectivul acestei circulare a fost acela de a avea o situaţie clară a gospodăriilor care nu s-au racordat până în prezent la reţelele de canalizare, având în vedere angajamentele pe care România le-a asumat prin Tratatul de Aderare. În acest sens, se intenționează identificarea unor soluţii în paralel cu Legea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare nr. 241/2006, care să sprijine cetăţenii în vederea branşării integrale, completează ministerul.

„Circulara a fost elaborată ca urmare a unor decizii luate de către comitetul interministerial creat în acest scop și urmărește evitarea eventualelor penalități financiare pe care România ar fi nevoită să le suporte.

Menţionăm că, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, MDRAP a alocat, până în prezent, peste 15 miliarde lei pentru 2.946 de obiective de investiţii care vizează: alimentarea cu apă (1.540 obiective), canalizarea (1.106 obiective) şi sistemele integrate de alimentare cu apă şi canalizare (300 obiective)”, încheie MDRAP.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a trimis în teritoriu o circulară prin care le cere primarilor să ia măsuri pentru ca toţi locuitorii să se racordeze la reţelele de canalizare, dacă acestea există.

Primarii trebuie să întocmească o listă cu persoanele fizice şi juridice care au acces la canalizare, dar nu s-au branşat la acesta, listă care va fi pusă la dispoziţia Gărzii de Mediu, care va aplica amenzi celor care, în termen de trei luni de la un prim avertisment, nu s-au conectat.

MDRAP subliniază că România este foarte aproape de declanşarea procedurii de infringement din cauza faptului că nu s-a conformat prevederilor europene, care aveau termen de aplicare 31 decembrie 2018.

Primarii din România, POZIȚIE DURĂ

Mai mulți primari spun despre circulara privind obigativitatea branșării la canalizare a gospodăriilor că mulți localnici nu își permit costurile de racordare, astfel că legea „este pusă înaintea utilităților”. Alții afirmă că măsura reprezintă „un semn de civilizație”.

La aproximativ șapte kilometri de Târgu-Jiu, în comuna Drăguțești, județul Gorj, un singur sat este racordat la rețeaua de canalizare. Ceilalți localnici au încă toalete în curte.

Primarul comunei Drăguțești, Ion Popescu, a declarat că într-un singur sat există canalizare, realizată prin fonduri de la Ministerul Dezvoltării.

„Mie mi se pare normal să aibă canalizare, să vorbim de realitate, 2019, tot vorbim de oameni cu wc-urile în grădină, dar vorbim de țară europeană. Au dreptate toți, de la cap-coadă, canalizarea trebuia să fie de ani de zile, în toate comunele. La noi, pe o rază de 15 kilometri, o să avem canalizare. Momentan nu are decât satul Iași-Gorj. Avem de ani de zile canalizare acolo, făcută prin Ministerul Dezvoltării. Toată lumea își dorește canalizare și gaze, aceasta este prioritatea oamenilor. Nu mai vorbește nimeni de asfalt, vorbesc de canalizare și gaze. Anul acesta facem recepția la canalizare de la Amaradia până la Cârbești", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Ion Popescu, primarul comunei Drăguțești.

Primarul a precizat că foarte mulți oameni din comună folosesc fose, mulți chiar au cumpărat fose ecologice și i s-a spus că acestea dau randament, astfel că el critică acțiunea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, care a trimis cu titlu informativ în teritoriu o circulară privind obigativitatea branșării la canalizare a gospodăriilor, acolo unde există rețea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.