Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medic acuză 'o bătaie de joc' și face comparații cu prețurile de la alimentară: La ora actuală, sporul de gardă este calculat la nivelul salarial al anului 2017

avantaje.ro
bilet de trimitere medic de familie

Medic acuză 'o bătaie de joc' și face comparații cu prețurile de la alimentară: La ora actuală, sporul de gardă este calculat la nivelul salarial al anului 2017

Medicii din mai multe spitale, acuzând epuizarea şi plata insuficientă, au anunţat că vor refuza să facă gărzi suplimentare. Ei atrag atenţia că sporul de gardă este calculat la nivelul salarial al anului 2017, ceea ce este ”o bătaie de joc”. ”Orice cetăţean român, atunci când merge la alimentară să ia pâine sau să pună benzină, plăteşte la preţurile din 2023, nu din 2017”, a afirmat medicul Marian Stamate de la Spitalul Clinic Colţea din Bucureşti.

”Nu există gărzi cu timp parţial, există gărzi full time, adică în România nu se face gardă parţială de 12 ore ca în Marea Britanie, adică să fie 2 medici în decursul a 24 de ore. În România garda este full time. Managerul de la Braşov menţiona ordonanţa cu plata către medici. Este o glumă acea ordonanţă. De exemplu, pentru două gărzi efectuate, medicii primesc o sumă netă de 230 lei lunar şi pentru orice gardă efectuată la mai mult de 3 gărzi, primesc undeva la 560-580 lei lunar de la 3 până la 30 de gărzi pe lună. Este o bătaie de joc. Revenind la capacitatea de a evalua pacienţii pe coduri la Serviciul de Primiri Urgenţe, înainte de a stabili că pacientul are codul verde, gri, albastru, roşu sau multicolor, trebuie să îl evaluezi. Evaluarea şi încadrarea pe coduri o face medicul. Dacă nu ai medic, nu are cine să facă această evaluare iniţială a pacientului”, a atras atenţia Marian Stamate, medic primar ORL, Spitalul Clinic Colţea din Bucureşti, joi seară, la Medika TV.

Stamate a adăugat că sporul de gardă este calculat la nivelul anului 2017.

”Aşa cum am văzut şi la Târgu Jiu, aşa cum se întâmplă şi în alte spitale din ţară, medicii pleacă din gărzi. Soluţia este una singură, medicii trebuie plătiţi să facă acele gărzi. La ora actuală, sporul de gardă este calculat la nivelul salarial al anului 2017. Orice cetăţean român, atunci când merge la alimentară să ia pâine sau să pună benzină, plăteşte la preţurile din 2023, nu din 2017. Dacă nu înţelegem că numai Guvernul României e cel care inventa maşina timpului retroactiv şi că acest lucru este realmente disfuncţional, o să avem situaţiile cu care ne confruntăm şi ele se vor agrava”, a spus Stamate.

La Spitalul Judeţean Braşov, medicii au reclamat epuizarea şi au anunţat că vor refuza gărzile suplimentare.

Medicul Emil Mailat, managerul interimar al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, a dat asigurări că urgenţele grave nu sunt afectate de decizia medicilor de a nu mai face gărzi suplimentare.

”Demisiile date de către colegii noştri sunt cu contracte cu timp parţial, cele care sunt de gardă pe UPU. UPU lucrează în ture. În UPU există ture de 7 ore. Noi acele ture le avem asigurate, niciun coleg nu şi-a dat demisia din ele, ba mai avem vreo 5-6 posturi disponibile de angajare. Noi asigurăm turele şi pentru elicopter, şi pentru partea de ambulanţă, şi pentru partea de dispecerat. Ceea ce înseamnă urgenţă gravă, aceea nu va fi afectată, dar acest doctor care va vedea o urgenţă nu va putea să meargă şi către zona verde unde nu e neapărat urgenţă şi acolo vor creşte timpii”, a precizat Mailat.

Medicul Emil Mailat a adăugat că nemulţumirea colegilor săi este legată şi de plăţile derizorii.

”Nemulţumirea colegilor e legată de acele plăţi derizorii pe contractul de timp parţial care se calculează la nivelul anului 2017. Pe lângă acele sume mici mai vine şi acea ordonanţă la începutul lunii”, a adăugat Mailat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.