Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medic: Avem paciente care nasc şi la vârsta de 12 ani, şi la 16, şi la 17 ani / 45 la sută din naşterile în rândul fetelor sub 15 ani din UE sunt din România

spitale

Doctorul Cătălina Mărgineanu, medic specialist obstetrică şi ginecologie la Maternitatea Buftea, a declarat că sunt fete de 12, 16, 17 ani care se prezintă la medic pentru a naşte, iar de cele mai multe ori acestea fie nu ştiu că sunt însărcinate, fie îşi ascund sarcina de familie, potrivit news.ro.

”Avem paciente care nasc şi la vârsta de 12 ani şi la 16 şi la 17, dar într-adevăr foarte multe mame cu vârstă foarte fragedă, provin din familii defavorizate, fie merg la şcoală, fie abandonează şcoala în timpul sarcinii sau după naştere. De cele mai multe ori, ele nu ştiu că sunt însărcinate, nu discută cu părinţii, ajung cu sarcini la termen sau în travaliu, poate cu o sarcină prematură”, a declarat medicul Cătălina Mărgineanu la Medika TV, miercuri seară.
Mărgineanu a precizat că de cele mai multe ori, aceste fete fie nu ştiu că sunt însărcinate, fie ascund sarcina.
”Noi încercăm să manageriem naşterea în aşa fel încât să fie benefică, atât pentru mame, cât şi pentru făt. Sunt mame care nu îşi fac investigaţii în sarcină pentru că ele nu ştiu că sunt însărcinate sau ascund sarcina de părinţi. Sigur, pot veni cu infecţii sau cu complicaţii ale sarcinii sau cu membrane rupte pe fondul unor infecţii şi atunci ajung să nască prematur”, a mai spus medicul.
Cătălina Mărgineanu şi-a amintit de un caz al unei paciente de 15 ani care a ajuns la maternitate pentru a naşte şi care mai avea acasă doi copii.
”Un caz care mi s-a întipărit în minte a fost când făceam o gardă la Buzău şi  şi am fost solicitată să văd o gravidă, trimestrul II, de 15 ani, Şi eu întreb, Şi pacienta răspunde: . Sigur că a fost cumva şocant, la 15 ani abia împliniţi şi avea doi copii acasă”, a adăugat Mărgineanu.
Şi medicul Andrei Dumitrescu, specialist obstetrică ginecologie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi, îşi aminteşte că cea mai tânără pacientă a sa care a devenit mamă avea doar 12 ani.
”Cea mai mică vârstă la o pacientă gravidă care a şi născut cu echipa noastră, 12 ani, 6 luni şi câteva zile. O pacientă de 12 ani nu poate fi considerată că are discernământ şi poate semna consimţămintele pentru orice fel de  intervenţie, inclusiv cele necesare pentru recoltarea de analize. Şi în acest caz avem nevoie de semnătura unui aparţinător legal. Marea majoritate a cazurilor, membrii familiei, părinţii, sunt de regulă plecaţi în străinătate sau sunt din alte judeţe. Se începe cu identificarea pacientei cu ajutorul Poliţiei şi după internare încercăm să gestionăm cazul cât mai bine, iar dacă e nevoie de o intervenţie de  urgenţă atunci se formează o comisie formată din 3 medici care iau decizia”, a spus Andrei Dumitrescu care a atras atenţia şi asupra lipsei orelor de educaţie sexuală din şcoli.
Potrivit unor date ale organizaţiei Salvaţi Copii, prezentate la Medika TV, 32 la sută din mamele minore au fost născute tot de mame minore; 45 la sută din naşterile în rândul fetelor sub 15 ani din UE sunt din România; mai mult de 8 din 10 mame sau gravide sub 18 ani nu mai merg la şcoală.
De asemenea, potrivit Institutului Naţonal de Statistică, în anul 2022, un număr de 687 de fete au devenit mame cu vârsta sub 15 ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.