Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medicamentele pentru gripă și răceală, risc de accident vascular cerebral: Avertisment EMA

sfatulmedicului.ro
febra q raceala gripa

Medicamente pentru gripă și răceală cu pseudoefedrină, risc de ischemice și atac de cord. Agenția Europeană pentru Medicamente anunță o analiză de siguranță a medicamentelor care conțin pseudoefedrină, anunță Mediafax.

Un comitet al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a declarat vineri că a început o analiză a medicamentelor decongestionante pentru răceală și gripă care conțin pseudoefedrină, ca urmare a unor probleme de siguranță, notează Reuters.

Analiza vine în urma unor rapoarte privind afecțiuni care afectează vasele de sânge din creier

EMA a precizat că analiza vine în urma unor rapoarte privind afecțiuni care afectează vasele de sânge din creier la unii pacienți care au luat medicamente care conțin pseudoefedrină.

Potrivit EMA, preocupările sunt legate de riscul de sindrom de encefalopatie reversibilă posterioară (PRES) și de sindrom de vasoconstricție cerebrală reversibilă (RCVS), afecțiuni care afectează vasele de sânge din creier. PRES și RCVS pot implica reducerea alimentării cu sânge (ischemie) a creierului și pot provoca complicații majore.

Risc de accident vascular cerebral și atac de cord

„Medicamentele care conțin pseudoefedrină prezintă un risc cunoscut de evenimente ischemice cardiovasculare și cerebrovasculare (efecte secundare care implică ischemie la nivelul inimii și creierului), inclusiv accident vascular cerebral și atac de cord”, se arată pe site-ul EMA.

Pseudoefedrina este un medicament care se utilizează singur sau în combinație cu alte medicamente pentru a trata nasul înfundat din cauza răcelii, gripei sau alergiilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.