Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medicii veterinari di Bihor ameninţă că suspendă activitatea dacă nu li se plătesc restanţele financiare

promptmedia.ro
greva

Preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari, filiala Bihor, dr. Gheorghe Gug, a transmis miercuri presei un comunicat în care se solicită în regim de urgenţă aplicarea legii 236 şi OUG 117, achitarea restanţelor financiare, dar şi asigurarea echipamentului de protecţie împotriva COVID şi a pestei porcine africane, a consumabilelor şi dezinfectanţilor pentru desfăşurarea activităţii specifice.

"Atât Legea 236 cât şi OUG 117 fac referire la acordarea sumei de 10.000 lei/cabinet, în schimb medicul veterinar trebuie să exercite alte activităţi suplimentare - în număr de 8 - faţă de cele stabilite de Hotărârea de Guvern 1156/2013. Lucrând pe tarife din 2013 fără nicio indexare timp de 7 ani, în contextul în care salariul minim pe economie, utilităţile şi toate cheltuielile aferente funcţionării unui cabinet medical veterinar s-au triplat, Legea 236 şi OUG 117 erau o rază de speranţă că, în sfârşit, medicul veterinar din mediul rural va avea un venit decent. Muncă, da, bani, deloc", a declarat, în comunicat, preşedintele CMV Bihor, dr. Gheorghe Gug.

Vicepreşedintele CMV Bihor, dr. Darius Matei, a precizat, pentru AGERPRES, că în condiţiile în care legea e apărută în decembrie 2019, "fără niciun efect", iar OUG 117 a apărut în august, "târziu şi aceasta", situaţia se blochează "undeva, la nivelul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare".

Citește și: Ieșire de ultimă oră a lui Rareș Bogdan la adresa CCR-ului, pe tema impozitării pensiilor speciale: Să sperăm că nu vor anula și acest demers al PNL

"Ar trebui deblocaţi banii, pentru că înţeleg că există bani pentru bugetarea legii, dar ceva se întâmplă la ANSVSA pentru că banii nu pleacă de la Autoritate la DSVSA-uri. Deci ar trebui să plece banii către direcţiile judeţene, care, la rândul lor, să plătească munca făcută de către doctorii concesionari. Altfel, efectiv punem jos, pentru că nu avem de unde plăti angajaţii, dările la stat. Nu se poate aşa ceva. Cred că suntem singura categorie falimentară în relaţia cu statul", a declarat dr. Darius Matei.

"În cazul nerezolvării acestor solicitări, medicii veterinari îşi vor suspenda activităţile din Programul Strategic, asigurând doar urgenţele începând cu 9 noiembrie 2020", avertizează reprezentantul Colegiului Medicilor Veterinari Bihor. Măsura ar urma să fie aplicată la nivel naţional, a mai precizat acesta.

În Colegiul Medicilor Veterinari filiala Bihor sunt 97 de medici concesionari şi cu contracte de prestări servicii, alături de care sunt şi medicii veterinari privaţi, în total în jur de 230 de medici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.