Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medicul personal al premierului israelian Benjamin Natanyahu: România ar trebui să recunoască Ierusalimul ca și capitală a Israelului

captura TVR
Herman Zvika Berkovits

România ar trebui să fie printre primele state ale lumii după Statele Unite ale Americii care recunosc Ierusalimul ca și capitală a Israelului. Afirmația vine din partea unui om foarte apropiat de omul forte al Israelului, prim-ministrul Benjamin Natanyahu, dar și un om care iubește România. Este vorba de Dr. Herman Zvika Berkovits, medicul personal al premierului israelian, un evreu născut și crescut în România.

Într-un mic interviu pentru STIRIPESURSE.RO medicul Herman Zvika Berkovits e de părere că un gest al României prin care s-ar recunoaște Ierusalimul ca și Capitală a Israelului ar duce la o și mai mare apropiere între cele două state.

În actualul context internațional, ar trebui România să recunoască Ierusalimul ca și capitală a Israelului?

Desigur! Toată lumea ar trebui să facă asta. Ierusalimul este capitala din perioada antică, din urmă cu 3000 de ani. Noi de 69 de ani de când există Israelul modern nu avem capitală, noi spunem că Ierusalimul este capitala noastră. Tel Aviv-ul este doar un oraș din Israel, capitala adevărată este Ierusalimul și noi evreii suntem foarte bucuroși de acest lucru și ne bucurăm mult că președintele SUA a recunoscut și acest lucru ne-a uimit pentru faptul că ne-a dat un dar chiar în perioada sărbătorilor noastre de Hanuka. Perioada se Hanuka este o perioadă foarte frumoasă a sărbătorilor evreiești când cetatea Ierusalimului este luminată timp de 8 zile  și în fond din timpul Macabeilor de când au luptat împotriva grecilor și când au reușit să salveze iudaismul și limba și naționalitatea și care continuă și până astăzi. Deci este un dar și eu sunt sigur că în următoarele zile, luni și ani Ierusalimul de mai multe țări și printre aletele eu ca și om care iubesc România și care am originile atât de adânci în România îmi doresc ca și România să fie printre acele țări care să recunoască. De aceea prietenia israeliano-română este foarte importantă, nu doar pentru mine ci și pentru comunitatea de peste 500.000 de evrei români și urmașii lor care trăiesc în Israel, care vin și vizitează România și care nu uită unde s-au născut.

Dacă ați fi față în față cu președintele Klaus Iohannis ce i-ați transmite în acest context cu privire la Ierusalim?

Eu cred că dacă aș fi în fața conducătorilor României, președinte... prim-ministru, i-aș ruga, le-aș spune că noi în Israel am fi foarte bucuroși dacă România ar fi printre primele state care să recunoască Ierusalimul ca și capitală a Israelului și desigur că acest lucru nu va fi uitat niciodată și acest lucru va întări relațiile și prietenia dintre cele două țări care și așa este puternică și va fi și mai puternică în interesul celor două țări.

___

Dr. Berkovitz este medic pediatru si activeaza in Israel, unde conduce propria sa clinica, dar este si medicul personal al premierului Benjamin Netanyahu.

Herman Berkovits s-a nascut la Targu Lapus, in judetul Maramures, in anul 1947 si a urmat cursurile Institutului de Medicina din Cluj-Napoca. Este medic specialist pediatru, conduce propria clinica de medicina pediatrica si generala in Ierusalim.

Dr. Herman Zvika Berkovits este și Consul onorific al României în Israel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.