Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medicul Radu Țincu anunță ce e mai rău: Pandemia nu s-a terminat, valul 5 în România nici măcar nu a început

Politici de sanatate
radu tincu

Medicul Radu Țincu a declarat joi seara, la B1 TV, că datele existente în prezent indică o răspândire mult mai rapidă a variantei Omicron, însă o scădere a numărului de pacienți care au nevoie de spitalizare.

„Avem deja destulă experiență și date din vestul Europei și Africa de Sud care conturează ideea că Omicron este mult mai transmisibilă, poate chiar să scape de sistemul nostru imunitar, fie după ce ne-am vindecat de COVID-19 sau după ce ne-am vaccinat dar determină forme mai ușoare de boală. În țările vestice cu peste 200.000 de cazuri, numărul de spitalizări a scăzut și numărul de pacienți din ATI a scăzut comparativ cu valurile precedente. Ceea ce arată că noua variantă este mai prietenoasă cu organismul uman.

Sunt studii pe animale de laborator, care spun că Omicron se multiplică la nivelul faringelui, comparativ cu varianta Delta care se multiplica la nivelul plămânilor. Cred că analizând datele putem să avem un pic de speranță că Omicron va crea un val 5 cu număr mare de îmbolnăviri, dar cu un număr mai mic de pacienți care să necesite spitalizarea.

Avem afectat faringele, laringele. Majoritatea pacienților au dureri de gât, au această zpnă de traheo-bronșită mult mai predominantă. Și perioada de incubație a scăzut. Apare la 2-3 zile, tocmai de aceea este mai contagioasă, cantitatea de virus pe care o transmit celorlalți este mai mare”.

Medicul a subliniat că deși nu există o presiune pe ATI în acest moment, certificatul verde trebuia deja adoptat la locul de muncă, măsură care este în continuare blocată: „În majoritatea spitalelor din România presiunea pe ATI cauzată de COVID-19 este una scăzută. Varianta Omicron nu a devenit dominantă. Mai avem în ATI pacienți din valul precedent sau îmbolnăviți cu varianta Delta.

Pandemia nu s-a terminat, valul 5 în România nici măcar nu a început, așa cum se întâmplă în vestul Europei. E destul de periculos să spui că e prea târziu să adopți un astfel de instrument sanitar. Trebuia adoptat încă de anul trecut, oricum a fost destul de modificat și alterat, însă nici așa nu a putut să fie adoptat. E foarte greu de spus că e prea târziu pentru a introduce certificatul verde”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.