Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medierea de la Stockholm a dat roade: ONU raporterză progrese importante în negocierile dintre guvernul yemenit și rebelii houthi

yemen

Părţile în conflict în Yemen au convenit asupra primei faze de retragere din zonele-cheie din jurul oraşului Hodeida, a anunţat luni ONU, informează DPA, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Atac de ultim moment al lui Traian Băsescu la adresa lui Mihai Gâdea și Mircea Badea: ‘Rupeți-vă în direct hainele de pe voi’

ONU a descris acordul dintre guvernul yemenit şi rebelii houthi ca "un progres important" în încetarea focului la care s-a ajuns la Stockholm anul trecut.

În cadrul primei faze, ONU se aşteaptă ca guvernul yemenit şi rebelii houthi să se retragă din porturile-cheie Hodeida, Salif şi Ras Issa, precum şi din infrastructuri critice precum compania de morărit Red Sea Mills, ca parte a primei faze de redesfăşurare, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU Farhan Haq reporterilor la New York.

Haq a spus că speră că acordul va intra în vigoare imediat.

Părţile au ajuns de asemenea la un acord provizoriu cu privire la o a doua fază de retragere, dar trebuie să se întoarcă pentru a se întâlni cu liderii lor şi a confirma termenii, a mai declarat Haq.

Acordul privind armistiţiul pentru Hodeida a inclus o încetare a focului în întreaga provincie şi retragerea combatanţilor houthi.

El a intrat în vigoare la 18 decembrie, după discuţii de pace sponsorizate de ONU în Suedia între rebelii houthi aliaţi ai Iranului şi guvernul sprijinit de Arabia Saudită.

Cu toate acestea, a existat o întrerupere în retragerea combatanţilor şi ambele părţi se învinovăţesc reciproc pentru încălcarea încetării focului.

Hodeida a reprezentat un punct major de conflict între guvern şi houthi. Oraşul şi portul său au fost sub controlul rebelilor de la sfârşitul anului 2014.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.