Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medvedev amenință un senator american cu un 'incident aviatic': 'Americanii au luat-o razna'

canberratimes.com.au
medvedev

Dmitri Medvedev, fost președinte al Rusiei și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, intervine după trei zile în scandalul dronei americane doborâte de două avioane rusești în Marea Neagră. Oficialul rus susține că drona se afla în spațiul aerian rus, deși incidentul s-a petrecut în ape internaționale.

„Un scurt rezumat: nu există o convenție internațională pe această temă. Convenția de la Chicago din 1944 și alte documente internaționale nu reglementează aceste aspecte. De altfel, permiteți-mi să vă reamintesc că americanii au distrus Tratatul Cer Deschis, care dădea dreptul la inspecții militare.

Legislația internă este abia în curs de formare. Dar Codul aerian operează cu termenii "zone interzise" și "zone restricționate". Astfel, articolul 15 din Codul aerian stabilește zonele interzise, zonele periculoase (zone de antrenament, operațiuni de dinamitare și altele asemenea), zonele de restricție a zborurilor aeronavelor și alte elemente ale structurii spațiului aerian stabilite pentru activitățile din spațiul aerian. Acest lucru este realizat de către guvern. Și dronele trebuie să respecte aceste reguli. Mai ales în timpul operațiunilor de luptă, de care sunt conștienți toți utilizatorii spațiului aerian. Cu atât mai mult cu cât uneori este dificil de înregistrat momentul în care o aeronavă sau o dronă intră în marea teritorială. Iar aceasta este o parte a teritoriului nostru la care se extinde suveranitatea noastră”, scrie Medvedev pe canalul său de Telegram.

Medvedev îl amenință pe Lindsey Graham

Medvedev reacționează și la afirmațiile unui senator american care a sugerat că SUA ar trebui să răspundă în oglindă, prin doborârea unui avion rusesc. Oficialul rus îl amenință pe senatorul american că ar putea fi el însuși victima unui „incident”.

„Pe scurt, ca să spunem lucrurilor pe nume, americanii au luat-o razna. Iar a sta la negocieri cu ei e greșit. Deși contactele militare sunt necesare, bineînțeles. Mai ales în contextul în care ticăloși americani precum senatorul Graham pretind că ar trebui doborâte avioane rusești. De altfel, incidente aviatice li se întâmplă uneori și acestor oameni”, mai scrie Medvedev.

Incidentul din Marea Neagră

Oficialii americani au declarat că două avioane rusești au aruncat combustibil pe drona americană MQ-9 marți, în spațiul aerian internațional. Apoi, unul dintre avioane "a lovit aeronava noastră MQ-9, rezultând într-o prăbușire", a declarat secretarul Apărării, Lloyd Austin.

Rusia a negat că a avut contact direct cu drona.

"Nu există nicio îndoială că acea parte a fost intenționată", a declarat Milley, referindu-se la avioanele care au aruncat combustibil pe dronă. "Contactul fizic real al aeronavei, asta nu sunt atât de sigur".

Statele Unite au șters de la distanță software-ul sensibil de pe drona MQ-9 Reaper înainte ca aceasta să se prăbușească în Marea Neagră pentru a împiedica Rusia să colecteze informații secrete, potrivit a doi oficiali americani.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.