Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Meleşcanu a discutat despre consolidarea dialogului parlamentar cu reprezentanţi ai Poloniei şi Turciei

Teodor Melescanu

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a avut miercuri o întrevedere cu delegaţiile Comisiilor de politică externă din Senatul Republicii Polone şi din Marea Adunare Naţională a Republicii Turcia, prilej cu care oficialul român a salutat consolidare dialogului parlamentar între cele trei state informează Agerpres.

Potrivit unui comunicat transmis de MAE cele trei părţi au participat la Bucureşti la reuniunea trilaterală a Comisiilor pentru politică externă din Senatul României, Senatul Republicii Polone şi Marea Adunare Naţională a Republicii Turcia.

Ministrul Meleşcanu a evidenţiat rolul important care revine membrilor parlamentelor naţionale în materie de politică externă şi de securitate, atât din perspectiva asigurării condiţiilor necesare pentru îndeplinirea angajamentelor asumate la nivel internaţional, cât şi în ceea ce priveşte conectarea obiectivelor şi politicilor în acest domeniu la nevoile şi aşteptările cetăţenilor.

Şeful diplomaţiei a subliniat importanţa acordată de România parteneriatelor strategice bilaterale cu Polonia şi Turcia, evocând valoarea adăugată a cooperării în format trilateral, care oferă posibilitatea aprofundării dialogului pe teme de interes strategic şi o promovare mai eficientă a obiectivelor comune, în plan regional şi la nivelul NATO. El a apreciat că această cooperare este cu atât mai importantă în actuala situaţie de securitate, deosebit de complexă.

De asemenea, precizează sursa citată, Teodor Meleşcanu a exprimat îngrijorarea privind evoluţiile din apropierea Mării Azov şi a Strâmtorii Kerci, care au culminat cu folosirea forţei, subliniind sprijinul ferm al României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi necesitatea de-escaladării tensiunii. Ministrul de externe a reiterat poziţia României privind importanţa respectării dreptului internaţional.

Acesta a prezentat priorităţile României în contextul exercitării Preşedinţiei Consiliului UE, cu accent asupra importanţei acordate promovării coeziunii între statele membre, rolului global al UE, precum şi acţiunii europene în vecinătate, pentru promovarea păcii, stabilităţii şi prosperităţii pe întreg continentul european.

Oficialul român a menţionat atenţia ce va fi acordată Parteneriatului Estic, la 10 ani de la lansarea sa, precum şi regiunii Balcanilor de Vest, în contextul promovării politicii de extindere, pe baza îndeplinirii criteriilor de aderare şi a meritelor proprii. A subliniat susţinerea pentru aderarea Turciei la UE şi pentru continuarea dialogului UE-Turcia, în interesul ambelor părţi. De asemenea, Meleşcanu a exprimat angajamentul ferm al României în favoarea unei relaţii transatlantice solide, ca pilon al securităţii euroatlantice şi globale.

Delegaţiile parlamentare au exprimat interes pentru menţinerea unui dialog constant, în sprijinul aprofundării cooperării între cele trei state şi al promovării intereselor comune. Au împărtăşit îngrijorarea în legătură cu evenimentele recente, subliniind la rândul lor necesitatea respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi a folosirii tuturor pârghiilor diplomatice pentru a se evita agravarea situaţiei.

Şefii delegaţiilor din Polonia şi Turcia au salutat obiectivele României în contextul viitoarei Preşedinţii a Consiliului UE. Au exprimat sprijin pentru consolidarea acţiunii comune a UE în vecinătate şi la nivel global, precum şi pentru continuarea procesului de extindere şi a acordării unei susţineri active statelor partenere.

În perioada 26-28 noiembrie 2018 are loc la Bucureşti reuniunea trilaterală a Comisiilor pentru politică externă din Senatul României, Senatul Republicii Polone şi Marea Adunare Naţională a Republicii Turciei. Dimensiunea parlamentară a formatului trilateral de consultări este complementară acţiunilor guvernamentale, având ca scop consolidarea rolului diplomaţiei parlamentare în promovarea intereselor de securitate comune ale celor trei ţări.

La nivelul Ministerelor Afacerilor Externe se derulează, începând din 2012, consultări trilaterale în formatul Polonia-România-Turcia. Consultările au caracter informal, neinstituţionalizat, urmărind aprofundarea dialogului dintre cele trei state pe teme de interes strategic. Formatul facilitează armonizarea poziţiilor naţionale şi identificarea unor noi oportunităţi de coordonare şi cooperare în interiorul Alianţei Nord-Atlantice şi la nivel regional, se mai menţionează în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.