Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Membri ai Partidului Popular spaniol şi oameni de afaceri, condamnaţi într-un dosar de corupţie

elpolitico.com
mariano rajoy

Justiţia spaniolă a pronunţat vineri sentinţe cu pedepse de trei până la 13 ani de închisoare pentru membri ai partidului conservator aflat la guvernare şi pentru oameni de afaceri implicaţi într-o vastă afacere de corupţie, un caz emblematic pentru corupţia galopantă din Spania, transmite AFP. În procesul la care s-au dat aceste sentinţe - primul dintr-o serie de procese de corupţie care vor avea loc anul acesta în Spania - au fost judecaţi responsabili ai Partidului Popular (PP, condus de premierul Mariano Rajoy) din regiunea Valencia.

Dintre cei 13 inculpaţi, 11 au fost găsiţi vinovaţi pentru corupţie, trafic de influenţă şi folosirea abuzivă a bunurilor publice în atribuirea de contracte publice pentru cel mai mare târg de turism spaniol, Fitur, explică instanţa. Printre persoanele condamnate în dosarul cunoscut în Spania sub numele de 'Gurtel' se numără fosta deputată Milagrosa Martinez, care a primit nouă ani de închisoare, iar cea mai mare pedeapsă a fost pronunţată pentru omul de afaceri Francisco Correa, acuzat că a coordonat întreaga reţea de corupţie, el fiind condamnat la 13 ani de închisoare.

Chiar atunci când se pronunţau aceste sentinţe, şapte sau opt oameni de afaceri din Valencia se aflau la Parchetul anticorupţie din Madrid pentru a încerca să obţină o diminuare a pedepselor în schimbul unor mărturii într-un dosar care este o ramificaţie a dosarului 'Gurtel' şi pentru care procesul este în desfăşurare. Fosta titulară a portofoliului Sănătăţii în executivul condus de Rajoy, Ana Mato, urmează să fie şi ea audiată luni. Partidul Popular este zdruncinat de scandaluri de corupţie succesive care i-au adus şi o scădere semnificativă a popularităţii, pierzând astfel majoritatea parlamentară la legislativele din decembrie 2015, un rezultat similar obţinând şi la anticipatele din iunie 2016, scrutinuri ce au consemnat ascensiunea stângii radicale Podemos, conform Agerpres. Dar cum adversarii conservatorilor nu au reuşit să formeze o majoritate în noul parlament, foarte fragmentat, după aproape un an de criză politică premierul Rajoy a primit totuşi în octombrie votul de încredere al legislativului pentru a conduce un guvern minoritar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.