Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Memorandum de înțelegere încheiat între China și Italia privind unele proiecte de infrastructură

https://www.arenait.net/2017/12/20/inseamna-fabricat-china.html
Made in China

Italia nu va face opinie separată faţă de aliaţii săi din Uniunea Europeană şi din NATO prin planul său de semnare a unui acord cu China în cadrul Iniţiativei 'Belt and Road' (BRI) promovate de Beijing, acesta fiind 'perfect compatibil' cu poziţia Romei în cele două structuri, a declarat şeful guvernului italian, Giuseppe Conte, transmite dpa, relatează Agerpres.

Citește și: Compania aeriană Blue Air, rezervată după tragedia aviatică din Etiopia: 'Avioanele noastre trec constant prin verificări tehnice'

Semnarea memorandumului de înţelegere este prevăzută să aibă loc săptămâna viitoare, cu prilejul vizitei la Roma a preşedintelui chinez Xi Jinping.

'(Acordul propus este) pur economic şi comercial, perfect compatibil cu poziţia noastră în Alianţa Atlantică şi în sistemul european integrat', a declarat Conte pentru cotidianul Corriere della Sera.

Italia ar fi primul stat din grupul G7 care ar susţine acest proiect de infrastructură destinat să lege China cu Eurasia şi Africa, dar pe care SUA, Japonia şi unele state UE îl privesc cu îngrijorare drept un instrument promovat de Beijing pentru extinderea sferei sale de influenţă pe glob.

BRI a fost criticat de asemenea ca fiind o capcană de îndatorare pentru ţări care aprobă proiecte de infrastructură şi ulterior sunt în incapacitate de a rambursa aceste fonduri Chinei.

În opinia lui Conte, Italia, ca economie dezvoltată, este 'incomparabil mai puţin vulnerabilă' la colonizarea chineză decât alte ţări implicate în BRI.

El a insistat că guvernul său va avea 'cea mai mare grijă' în apărarea intereselor naţionale, 'în protejarea infrastructurii strategice, inclusiv telecomunicaţii, şi în evitarea investiţiilor prădătoare şi în transferurile de know how şi tehnologii de vârf'.

Italia studiază mecanisme de monitorizare a acordurilor comerciale cu China din cadrul memorandumului de înţelegere cu privire la 'Belt and Road', precum şi alte măsuri de protejare a 'activităţilor strategice şi intereselor sale', a afirmat Conte, citat de Reuters.

Datoria publică a Italiei se situează la nivelul de 130% din PIB şi este cea de-a treia din lume în cifre absolute.

Potrivit cotidianului menţionat, Casa Albă a avertizat Italia că nu îi va mai putea transmite informaţii sensibile dacă guvernul de la Roma va achiziţiona echipamente de telecomunicaţii de la gigantul chinez Huawei. De asemenea, SUA ar înceta să mai trimită produse sensibile în porturile italiene Genoa şi Trieste dacă i se va permite Chinei să construiască infrastructuri în acestea.

Porturile constituie unul din domeniile de cooperare incluse în memorandumul ce va fi semnat între Italia şi China.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.