Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Memoriile păianjenului negru' pot zgudui Anglia

scrisoare

O serie de scrisori potenţial stânjenitoare trimise de prinţul Charles membrilor executivului de la Londra în perioada 2004-2005 vor fi publicate miercuri, situaţie ce ar putea ridica semne de întrebare asupra neutralităţii politice a viitorului suveran britanic, relatează agenţia Reuters.

Guvernul britanic a blocat mult timp dezvăluirea respectivelor scrisori, considerând că ele sunt 'prea tranşante', dar justiţia a decis anul trecut că împiedicarea publicării lor este ilegală, decizie confirmată în luna martie de Curtea Supremă.

Colecţia celor 27 de scrisori au fost denumită 'memoriile păianjenului negru', datorită scrisului de mână greu lizibil al prinţului Charles. Textele vor fi publicate în ediţia electronică a ziarului The Guardian, care s-a luptat timp de un deceniu în instanţele de judecată pentru a intra în posesia acestor scrisori expediate miniştrilor din Cabinetul condus de Tony Blair. 

Actualul premier David Cameron a calificat verdictul Curţii Supreme drept 'dezamăgitor'. 'Este vorba despre principiul conform căruia membrii de seamă ai familiei regale au dreptul să-şi exprime confidenţial opiniile în faţa guvernului. Cred că cei mai mulţi sunt de acord că aşa este cel mai corect', a spus şeful executivului de la Londra. Un mesaj asemănător a venit din partea serviciului de presă al prinţului Charles, care şi-a exprimat 'dezamăgirea că principiul intimităţii nu a fost susţinut'.

Conform tradiţiei britanice, familia regală trebuie să rămână neutră politic. Regina Elisabeta a II-a a respectat acest principiu în cei 63 de ani de când este suverana Marii Britanii. În schimb, prinţul Charles a exprimat adesea păreri personale în chestiuni care îi sunt dragi, precum arhitectura sau mediul înconjurător, iar scrisorile ce vor fi publicate ar putea stârni controverse dacă vor lăsa impresia că el nu ar fi fost de acord cu unele politici ale miniştrilor sau că ar fi încercat să-i influenţeze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.