Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mercenar britanic, dezvăluiri din interiorul Regimentului Azov, cu origini extremiste: 'Mulți dintre ei sunt băieți decenți, doar că au opinii stupide'

Sky News

Un britanic care s-a alăturat unei unități militare ucrainene controversate spune că este dispus să petreacă următorul an apărându-se împotriva invaziei Rusiei și nu a fost descurajat de capturarea altor britanici.

Mark Ayres a petrecut ultimele două luni în Ucraina după ce s-a alăturat Regimentului Azov, care are origini de extremă dreapta - insistând că a provocat unii membri cu privire la convingerile lor, iar cei pe care i-a întâlnit nu sunt "monștri și psihopați".

Veteranul de 47 de ani din armata britanică, care are un fiu adolescent în Marea Britanie, a vorbit pentru prima dată cu Sky News când a ajuns în Ucraina la începutul lunii martie, deși nu are nicio legătură cu țara.

De atunci, Ayres spune că a ajutat Regimentul Azov să apere orașul Bucha, unde Rusia este acuzată de comiterea unor crime de război, cu omoruri în masă și cu torturarea, violarea și uciderea civililor.

Acum i s-a spus că trebuie să aștepte la Kiev pentru a semna un contract cu armata ucraineană înainte de a lua parte la orice altă acțiune militară, după ce mai mulți britanici au fost capturați de trupele lui Vladimir Putin.

Ayres - care a călătorit anterior în Siria pentru a se alătura luptei împotriva Statului Islamic - spune că nu are "nicio problemă" în a petrece următoarele 18 luni în Ucraina "până când luptele se vor opri".

El a declarat pentru Sky News: „Sper să mă întorc acasă - nu într-un sac de cadavre - totul intact.”

„Nu am nicio problemă cu un an sau un an și jumătate (în Ucraina).”

„Dacă operațiunea (lui Putin) ar fi decurs conform planului, Moldova ar fi fost următoarea, iar apoi ar fi pus ochii pe alte țări și apoi poate că ar fi făcut presiuni asupra NATO, cine știe.”

„Nu sunt monștri și psihopați”

Ayres spune că a avut rezerve în legătură cu alăturarea la Regimentul Azov, care a luat naștere ca unitate paramilitară de extremă dreapta și care acum face parte din Garda Națională a Ucrainei.

Trecutul regimentului a fost folosit de Kremlin pentru a-și justifica afirmația că Ucraina are nevoie de "de-nazificare".

Cu toate acestea, Ed Arnold, cercetător în domeniul securității europene în cadrul grupului de reflecție în domeniul apărării RUSI, a declarat pentru Sky News că grupul militar Azov "a făcut pași pentru a se îndepărta de legăturile sale de extremă dreapta".

Iar în martie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care este evreu, a acordat titlul de Erou al Ucrainei unui comandant Azov.

Ayres a declarat pentru Sky News: „Din întâmplare m-am alăturat unității Azov. Ar fi fost ultima mea alegere de unitate la care să merg, dar mă bucur că am făcut-o.”

„Nu sunt monștrii și psihopații pe care i-aș imagina pe neonaziști - vreau să spun că nu sunt toți așa.”

„Mulți dintre ei sunt băieți decenți, doar că au opinii stupide.”

„Îi spun prietenului meu: "Nu înțeleg cum poți spune că ești neonazist când ești un tip decent, cu o morală decentă". Iar el zice: "Ei bine, nu sunt chiar...”

„E ca și cum se joacă cu asta. Sunt prinși în a vrea să aparțină de ceva care îi prinde. E atât de stupid.”

Ayres a spus că un membru al companiei sale era un "evreu ucrainean".

„Probabil că sunt niște psihopați în batalion, dar încă nu am dat peste niciunul”, a adăugat el.

Ayres a declarat că este conștient că există "o posibilitate" de a fi capturat de trupele rusești, dar crede că faptul că este britanic înseamnă că are mai multe șanse de a fi ținut în viață, deoarece ar fi "destul de valoros".

El a adăugat: „Probabil că aș fi bruscat și interogat și alte lucruri de genul acesta, dar nu cred că aș fi torturat destul de rău... sau ucis.”

Ayres a declarat că îl cunoaște personal pe Aiden Aslin - unul dintre cei doi luptători britanici capturați de forțele rusești în Ucraina - deoarece amândoi se aflau în Siria în același timp.

Doi lucrători umanitari britanici au fost, de asemenea, capturați, în timp ce veteranul armatei Scott Sibley a fost primul cetățean britanic cunoscut care a murit în războiul din Ucraina.

Ayres, care a servit anterior în cadrul Royal Green Jackets înainte de a fi lăsat la vatră după o condamnare pentru jaf, a declarat că alăturarea la acțiunea militară din Ucraina a fost "ca și cum aș fi fost din nou soldat".

„Am participat la două operațiuni (în Ucraina)”, a spus el.

„Cu Bucha, am fost pe flancul drept, peste râu, menținând pozițiile în timp ce flancul nostru stâng a atacat și i-a împins afară din Bucha.”

„Nu am văzut cu adevărat nicio luptă, a fost doar artilerie. Doar artileria ne strivește.”

El a adăugat: „Când ești bombardat cu adevărat, poți muri în orice secundă - este suficient ca un obuz să cadă pe tine.”

„N-aș spune că mi-a fost frică. Ești conștient de ceea ce se poate întâmpla.”

Ayres, care este din Londra, dar locuiește în Bedford, a spus că el credea că unitatea sa nu mai dorea să ia voluntari occidentali cu o lipsă de experiență militară.

„Ei nu vor ca oamenii să vină și apoi să facă doar antrenamente și să fie echipați și apoi să plece pur și simplu”, a adăugat el.

„Cred că a fost un bărbat care a tras o rachetă antitanc în camera lui și s-a distrus singur.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.