Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Merită să investiți în CAC 40?

grafic

CAC 40 este indicele de referință al Bursei de Valori de la Paris. Este unul dintre indicii bursieri care se bucură de popularitate în rândul traderilor.

Indicele CAC 40 este indicele sintetic al pieței de capital franceze. A fost lansat la tranzacționare în 1988 și se calculează în baza prețurilor acțiunilor celor mai importante 40 de companii franceze după capitalizarea bursieră. Tranzacțiile cu acțiunile cuprinse în CAC40 însumează 80% din volumul tranzacționat pe bursa de la Paris.

CAC40 este listat pe Euronext și este barometrul sănătății economiei franceze. El cuprinde companii reprezentative pentru majoritatea sectoarelor importante ale economiei Franței.

Lista companiilor care sunt incluse în CAC40 este revizuită periodic.

Cotațiile indicelui bursier francez se actualizează în timp real în intervalul de funcționare a bursei de la Paris, adică în zilele lucrătoare de la ora 10:00 până la ora 18:30, ora Bucureștiului. Este important de știut că volumele importante de tranzacționare apar în intervalul de deschidere al ședinței bursiere.

Compoziția indicelui CAC 40

În funcție de capitalizarea bursieră din compoziția CAC 40 fac parte:

Total, Sanofi, LVMH, L'Oreal, BNP Paribas, AXA, Airbus Group, Vinci, Lichid Air, Danone, Schneider Electric, Orange SA, Société Générale, Credit Agricol, LafargeHolcim, ENGIE SA Kering, SAFRAN, Pernod Ricard,  Nokia, Companie Saint-Gobain, Essilor Intl., Renault, ArcelorMittal, Vivendi, Unibail-Rodamco, Michelin (Cgde), Carrefour, Sodexo, Peugeot, Legrand, Valeo, Publicis Group, Cap Gemini, Bouygues, Solvay, Klépierre, Accor, Veolia Environnement.

Modul de calcul al indicelui CAC 40

Pentru a menține valoarea indicelui compozit francez o comisie de experți analizează trimestrial compoziția sa. În cadrul acestor evaluări există companii care sunt delistate și alte companii care sunt incluse. Pentru a fi incluse în componența indicelui companiile trebuie să îndeplinească o serie de criterii financiare cum ar fi:

●       Capitalizare bursieră mare

●       Grad ridicat de lichiditate al actiunilor

●       Să activeze într-un sector important al economiei franceze

●       Acțiunile companiei respective să se tranzacționeze în mod regulat

Valoarea indicelui sintetic este o medie ponderată a prețurilor acțiunilor companiilor aflate în componență. Ponderea se face în funcție de dimensiunea capitalizării bursiere.

CAC 40 se calculează pe baza metodologiei care nu presupune reinvestirea dividendelor, ceea ce îl deosebește, de exemplu, de indicele compozit german DAX. Prin urmare datorită acestei diferențe de calcul cei doi indici nu pot fi comparați în funcție de performanța relativă.

Un caz notoriu de înlocuire a unei companii în cadrul CAC40 a avut loc în 2015, când acțiunile EDF (societate de stat) au fost înlocuite cu cele ale companiei Klépierre. Având în vedere capitalizarea bursieră celor două companii la momentul respectiv adică 24, 7 miliarde euro pentru EDF și 13,2 miliarde euro pentru Klépierre, acest lucru poate fi surprinzător. Experții Euronext au motivat în felul următor, datorită participației mari a statului francez în acționariatul EDF, lichiditatea titlurilor era redusă - de doar 15%. Deci un volum redus la tranzacționare și drept urmare nu se îndeplinea unul dintre criteriile de eligibilitate.

Randamentele înregistrate de CAC 40 în ultima perioadă

●       2013: + 16,98%

●       2014: - 0,54%

●       2015: + 8,53%

●       2016: + 4,86%

●       2017: + 9,71%

●       2018: - 12%

Dacă merită să investiți sau să tranzacționați la bursă CAC40, răspunsul la această întrebare diferă de la trader la trader, în funcție de preferințe și de strategia de tranzacționare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.