Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Merkel apasă pedala în criza din Libia

News24
Libia

Europa trebuie să adopte o poziţie comună privind criza libiană care a dus la apariţia grupărilor înarmate jihadiste în Sahel, a declarat joi, în faţa studenţilor de la Universitatea din Ouagadougou, cancelarul german Angela Merkel, care efectuează un miniturneu în regiunea Sahel, potrivit AFP, relatează Agerpres.

Vizita şefei executivului german în capitala Burkinei Faso coincide cu o reuniune a preşedinţilor statelor din grupul G-5 Sahel, ce reuneşte Mali, Mauritania, Burkina Faso, Niger şi Ciad. Grupul a fost creat pentru a da un răspuns militar coordonat la atacurile jihadiste din Sahel.

''Trebuie să continuăm eforturile pentru o soluţie politică în Libia, ceea ce va fi important pentru viitorul regiunii voastre. Ceea ce mi-au explicat ieri încă o dată preşedinţii din G5 Sahel este că Europa trebuie să se pună de acord asupra abordării întrucât totdeauna există abordări divergente în interiorul Uniunii Europene. În ceea ce mă priveşte, voi face tot posibilul pentru ca poziţia italiană şi franceză să fie coerentă şi să nu existe voci, poziţii diferite în Europa'', a subliniat Merkel.

Ea s-a pronunţat pentru folosirea expertizei Uniunii Africane în vederea găsirii unei soluţii la criza din Libia.

Angela Merkel, primul cancelar german care vizitează Burkina Faso, a subliniat că ''de-a lungul timpului, Germania nu a fost preocupată de Africa de Vest, acesta era domeniul privilegiat al Franţei ca urmare a istoriei sale coloniale'', dar recent ''Africa de Vest a devenit un factor important al politicii germane faţă de Africa''.

Şefa guvernului de la Berlin a insistat pe importanţa complementarităţii acţiunilor Franţei şi Germaniei faţă de ţările africane. ''Noi avem propriile idei şi raporturile noastre nu sunt aceleaşi (comparativ cu ale Franţei). Pentru noi este important să fim complementari, să insistăm pe dezvoltare. Noi suntem mult mai slabi în privinţa ajutorului în domeniul securităţii. Franţa, cu trupele sale, are alte posibilităţi. Noi cooperăm cu Franţa, nu una contra celeilalte'', a explicat Angela Merkel.

Ea urmează să ajungă joi seara la Niamey, capitala Nigerului, iar vineri este aşteptată în Mali, unde câteva sute de soldaţi germani sunt desfăşuraţi în cadrul forţei ONU din această ţară (UNMISMA)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.