Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mesaj de la procurorii DNA: Vizat e un MARE DOSAR cu fonduri europene de milioane de euro

sigla dna

Mai multe persoane, între care 3 administratori de firme și un consilier la Direcția de Pescuit Brașov, au fost trimise în judecată într-un dosar de fraudă cu fonduri europene și evaziune fiscală în care prejudiciul depășește 5 milioane de lei.

Procurorii DNA Târgu Mureș au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Galfalvy Zoltan, administrator al SC Hidroizolații SRL Târgu Mureș, a administratorilor unor firme, Kontes Lorand și Ciuraru Janos, a lui Mihalca George Liviu, consilier în cadrul Direcției Generale pentru Pescuit – Centrul Regional Brașov din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, dar și a lui Fabian Levente și Fodor Vilmos Elemer.

Citește și: George Maior convocat în Centrala MAE. Despre ce este vorba

Procurorii susțin că, în octombrie 2014, Galfalvy Zoltan, Kontes Lorand și Ciuraru Janos au constituit un grup infracțional organizat care și-a desfășurat activitatea până în luna februarie 2016, acționând în mod coordonat în scopul săvârșirii mai multor infracțiuni legate de utilizarea fondurilor alocate de la bugetul Uniunii Europene.

În perioada respectivă, grupul a fost sprijinit și de inculpații Fabian Levente și Fodor Vilmos Elemer.

Citește și: O mare companie românească are un nou director. Despre cine este vorba

Concret, în aprilie 2014, Galfalvy Zoltan, în calitate de administrator al SC Hidroizolații SRL, a încheiat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale un contract de finanțare nerambursabilă, valabil și în prezent, având ca obiect “Creșterea în sistem superintensiv a somnului african și procesarea acestuia”, valoarea proiectului depășin 10 milioane de lei.

În perioada octombrie 2014 – decembrie 2015, Galfalvy Zoltan, beneficiind de sprijinul celorlalți membri ai grupului infracțional, a depus, la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în cuprinsul documentației, facturi fiscale, știind că acestea reprezintă cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale.

Citește și: Reacție-fulger! Primăria Capitalei acuză că au fost lansate din nou minciuni în spațiul public!

Ca urmarea a acestei conduite infracționale, SC Hidroizolații SRL a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în sumă totală de 1.816.620,46 lei (din totalul sumei de 2.862.422,43 lei primită din bugetul UE+finanțare din bugetul național) care a fost virată în conturile mai multor firme fantomă.

În aceeași perioadă, Galfalvy Zoltan a determinat-o pe contabila S.C. Hidroizolații S.R.L. să înregistreze în evidentele firmei, fără vinovăție, 19 de facturi fiscale, reprezentând cheltuieli care nu aveau la bază operațiuni reale, în valoare totală de 8.961.864 lei.

Citește și: Anunț important de la FISC. Ce trebuie să știe toți românii

”Ulterior, o parte din sumele de bani obținute în acest mod au fost transferate succesiv în conturile unor societăţi cu comportament tip fantomă şi retrase ulterior în numerar, de la ATM–uri de către inculpatul Fabian Levente. După ce aceste sume i-au fost predate inculpatului Galfalvy Zoltan, prin intermediul inculpatului Fodor Vilmos Elemer, Galfalvy Zoltan le-a reintrodus în circuitul economico-financiar cu titlu de împrumut asociat. Repetarea operațiunilor de virare a sumelor de bani, retragerea din conturile firmelor fantomă și depunerea în contul S.C. Hidroizolații S.R.L. cu titlu de împrumut asociat a condus la cumularea sumei totale de 5.568.490 lei cu titlu de împrumuturi acordate de asociați (Galfalvy Zoltan și o altă persoană). La data de 21 decembrie 2015, inculpatul Galfalvy Zoltan a remis produse alimentare și nealimentare în valoare totală de 390 lei inculpatului Mihalca George Liviu, în calitate de consilier în cadrul Direcției Generale pentru Pescuit – Centrul Regional Brașov din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în legătură cu îndeplinirea, de către acesta, a atribuțiilor privind verificarea și avizarea documentației depuse pentru proiectul respectiv precum și monitorizarea proiectului și verificarea lucrărilor executate la punctul de lucru al S.C. Hidroizolații S.R.L.”, arată DNA.

Citește și: Atenție! Ce se va întâmpla cu pensionarii care ar urma să aibă o pensie mai mică după aplicarea noii Legi a pensiilor

În ianuarie 2016, Galfalvy Zoltan a ajutat S.C. Hidroizolații S.R.L. la întocmirea cu rea credință, prin intermediul contabilei Cioban Alina, a decontului de TVA aferent lunii decembrie 2015, prin care societatea a solicitat fără drept de la bugetul statului suma de 1.690.162 lei, cu titlu de rambursare de TVA. Această acțiune nu și-a produs efectul întrucât, în urma controlului efectuat de către reprezentanții ANAF - Administrația Județeană a Finanțelor Publice Mureș, a fost sesizată Direcția Națională Anticorupție.

În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile, conturi bancare, ce aparțin inculpaților.

Citește și: Agricultura ajută la creșterea economică a țării. Anunț făcut chiar de premierul Viorica Dăncilă

Ministerul Finanțelor Publice prin Agenția Națională de Administrare Fiscală - Administrația Județeană a Finanțelor Publice Mureș s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 3.100.695 lei, reprezentând prejudiciu în dauna statului ca urmare a infracțiunii de evaziune fiscală.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 2.862.422,43 lei, reprezentând prejudiciu ca urmare a infracțiunii de obținere pe nedrept de fonduri europene.

Citește și: Au avut o avere de peste jumătate de miliard de euro, iar acum sunt dați în judecată că nu au plătit curentul! Despre ce afaceriști români este vorba

Față de suspectul Demeter Attila procurorii au dispus disjungerea și declinarea cauzei în vederea efectuării urmării penale de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureș, cu propunerea de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Citește și: Deși are milioane în cont, acesta și-a cumpărat casă de la stat. Despre cine este vorba .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.