Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mesaj de susținere din partea CE pentru România. Vicepreședinte: 'Au făcut chiar mai mult decât ceea ce le-am cerut să facă'

euractiv.com
Margaritis Schinas

'Puţinele îndoieli''' care rămân în privinţa intrării României şi Bulgariei în zona Schengen, din partea Austriei şi Regatului Ţărilor de Jos, sunt de ordin politic, a apreciat joi vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas, transmite EFE, conform AGERPRES.

''Puţinele îndoieli care rămân sunt de ordin politic şi ele subminează două fapte foarte simple: suntem mai puternici, nu mai slabi, prin extinderea Schengen. Şi, în al doilea rând, extinderea Schengen înseamnă controale mai multe şi mai bune, nu mai puţine. Aşa că sper ca bunul simţ şi o minte deschisă să prevaleze şi să putem lua decizia, dacă nu astăzi, în următoarele câteva zile", a declarat Schinas, la sosirea la reuniunea miniştrilor de interne ai UE care se desfăşoară joi la Bruxelles.

Politicianul elen a reiterat mesajul pe care Comisia Europeană l-a transmis în ultimele zile, şi anume că "Bulgaria, Croaţia şi România sunt pregătite din punct de vedere tehnic pentru a se alătura Schengen". "Au făcut ceea ce le-am cerut să facă. Au făcut chiar mai mult decât ceea ce le-am cerut să facă", a insistat el.

Austria şi-a reiterat inclusiv joi, înaintea începerii reuniunii JAI de la Bruxelles, hotărârea de a se opune integrării României şi Bulgariei în spaţiul de liberă circulaţie a persoanelor şi a mărfurilor, invocând creşterea numărului de migranţi în acest an. Şi Regatul Ţărilor de Jos şi-a exprimat în ultimele zile refuzul de a primi Bulgaria în spaţiul Schengen, din care fac parte în prezent 22 de state membre ale UE (cu excepţia Bulgariei, Ciprului, Irlandei, Croaţiei şi României) şi patru ţări non-UE (Liechtenstein, Islanda, Norvegia şi Elveţia).

"Aş transmite nu doar Austriei, ci întregii lumi, că cele trei ţări candidate au făcut tot ceea ce trebuiau să facă şi sunt dispuse să garanteze că frontiera noastră externă este protejată. Sunt pregătite cu tot ceea ce este nevoie pentru a lupta împotriva contrabandiştilor şi a evita traversările ilegale (de migranţi) către Uniunea Europeană. Este nedrept să nu le dăm şansa pe care au câştigat-o şi pe care o merită", a mai spus Schinas.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.