Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mesaj din SUA dupa victoria lui Klaus Iohannis: Tineti-va respiratia pentru o drama

iohannis ccr basescu

Profesorul facultatii Frederick S Pardee School for Global Studies, din cadrul Universitatii Boston din SUA, Cornel Ban a declarat pentru Financial Times ca dupa victoria lui Klaus Iohannis in Romania va urma "o drama a coabitarii". EL subliniaza ca Romania este una dintre cele mai slabe tari din UE in privinta vointei si capacitatii Guvernului de a combate saracia, Guvern care va avea acum de coabitat cu un presedinte pro-business si anticoruptie.

"Noul presedinte este probabil sa-si axeze mandatul pe agende pro-business si anticoruptie. Insa, pentru a onora asteptarile celor care s-au mobilizat la alegeri, pentru presedintele ales este imprudent sa-si reduca mandatul la aceste doua chestiuni.

Romania contemporana este in randul celor mai slabe performere ale UE in termeni de vointa Guvernului si capacitatea de a combate saracia frapanta, inegalitatea, educatia si provocarile de mediu si climatice care ii afecteaza dezvoltarea. Presedintele are puterea sa faca mai multe pentru a rezolva aceste flageluri", scrie profesorul de relatii internationale de la universitatea din SUA, informeaza ziare.com.

El subliniaza ca actiunile de combatere a acestor probleme sunt necesare pentru a-si mentine legitimitatea cat si pentru a crea un stat prosper.

"Este un truism al economiei politice ca abordarea acestor probleme sociale este importanta pentru mentinerea nu doar a legitimitatii politice, ci si pentru crearea bazelor pentru prosperitatea durabila. In acest scop, combaterea coruptiei si intarirea institutiilor statului ajuta cu siguranta.

Cu toate acestea, exista dovezi covarsitoare ca fara investitii publice in aceste bunuri publice, prin finantari extensive din taxe, romanii vor ramane in continuare blocati in capcana salariilor mici, a ajutoarelor mici, plase de siguranta subtiri, educatie decrepita si sisteme de sanatate care se surpa", mai sustine Cornel Ban.

"Este nerealist totusi sa ne asteptam ca Iohannis va produce efecte pe acest front".Guvernul social-democrat nu este nici el mai dispus sa abordeze aceste probleme". Tineti-va respiratia pentru o drama a coabitarii intre Iohannis si guvern, insa nu pentru o politica socioeconomica transformatoare", incheie Cornel Ban.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.