Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mesajul Anei Birchall la 12 ani de la Semnarea de către România a Tratatului de Aderare la UE

PSnews
Birchall

Semnarea, la 25 aprilie 2005, a Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană a însemnat un moment istoric pentru România, îndeplinirea unui vis al nostru, acela de a fi considerați parte a Occidentului. Acest moment a însemnat pentru România nu numai unul dintre cele mai importante succese ale diplomației românești, împlinirea uneia dintre dorințele cele mai puternice ale românilor și recunoașterea apartenenței noastre la marea familie europeană, dar și îndeplinirea, alături de aderarea la NATO, a celui mai important obiectiv național din ultimii 25 ani.

Astăzi, România europeană este radical diferită de România de dinaintea integrării – nivelul de trai al românilor a crescut, prezența României în instituțiile europene reprezintă un atu important în profilul nostru internațional.

Citește și: Leul, VICTORIE în fața euro: Care este cursul valutar interbancar

Este încurajator că la acest ceas aniversar, românii continuă să se numere printre cei mai mari susținători ai Uniunii Europene. Este un semnal puternic pe care îl transmitem partenerilor noștri, mai ales în aceste momente de refondare a Uniunii, exprimând clar atașamentul nostru față de valorile și principiile europene și încrederea în proiectul european. Nu au fost ani ușori în toată această perioadă, dar aderarea la NATO și integrarea în UE sunt fundamente solide pentru a clădi pe mai departe o Românie a valorilor europene și euroatlantice. De păstrarea acestei încrederi trebuie să ne îngrijim zi de zi, astfel încât România, în această perioadă frământată pentru Uniunea Europeană, să facă parte din grupul țărilor care vor scrie istorie, nu din grupul țărilor pentru care se va scrie istorie.

Anul acesta marchează, de asemenea, împlinirea a 60 de ani de la semnarea Tratatelor fondatoare ale Uniunii la Roma. În contextul european actual, România este un partener pro-european predictibil și consecvent, promotor al unității, solidarității și coeziunii la nivelul Uniunii, capabil să participe activ la consolidarea și aprofundarea proiectului european, iar experiența acumulată din momentul aderării ne poate ajuta să valorificăm mai bine în beneficiul tuturor cetățenilor români șansele și oportunitățile care țin de apartenența noastră la UE.

Astăzi, la 10 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, privim înapoi cu mândrie și în viitor cu speranță, chiar dacă prezentul ne oferă provocări pe măsură, poate cele mai mari de la semnarea tratatelor fondatoare ale Uniunii în urmă cu 60 de ani.

Europa a avut întotdeauna puterea să depășească momentele de cumpănă pe care le-a traversat. Pentru că, dincolo de orgolii politice, de viziuni uneori diferite, de crize care ne-ar fi putut vulnerabiliza, puterea Uniunii Europene constă și în diversitatea noastră, în respectul față de celălalt, în toleranță.

Poate că Europa de mâine nu va mai fi cea pe care o știam în urmă cu câteva decenii. Cert este însă că, față de marii oameni de stat ai veacului trecut, adevărați vizionari ai unei Europe Unite, avem datoria de a duce mai departe acest ideal al unei Uniuni Europene care să își servească cetățenii și care să reprezinte un model de pace și prosperitate pentru noi și pentru generațiile care vor urma.

În mai puțin de doi ani, România va exercita pentru prima dată Președinția Consiliului Uniunii Europene. Vom avea atunci responsabilitatea de a lua decizii cu impact în întreaga comunitate europeană. Îmi doresc să fim și atunci, așa cum am fost și acum 12 ani, la înălțimea momentului istoric și să avem curajul de a lua decizii pentru a face din România un actor puternic în Europa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.