Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mesajul consilierilor români aleși în Italia: "Românii POT și TREBUIE să participe la viața politică din Peninsulă!"

Inquam Photos / Octav Ganea
alegeri vot
Joi, 29 iulie, 8 consilieri români aleși în Italia au intervenit în cadrul unei conferințe de presă care s-a desfășurat la Camera Deputaților de la Roma. "Românii din Italia, la fel ca toți ceilalți cetățeni comunitari, pot vota la alegerile administrative și la alegerile europene, dar foarte puțini cunosc și exercită acest drept. Trebuie să ne mobilizăm pentru a da posibilitatea conaționalilor noștri să aibă un cuvânt de spus la nivel politic, în Italia"- iată mesajul transmis de grupul de consilieri, reuniți  pentru prima oară într-o asociație, "Politeia", înființată chiar în timpul pandemiei.
----> Între timp, a fost anunțată oficial data alegerilor locale din toamnă: 3 și 4 octombrie. Ceea ce înseamnă că românii și ceilalți cetățeni comunitari rezidenți în Italia, care nu au buletin electoral (tessera elettorale),  au timp, potrivit calculelor noastre, doar până pe 23 august pentru a se înscrie pe listele electorale suplimentare din localitatea unde trăiesc, pentru a putea vota la alegerile municipale.
Propunerea legislativă este promovată și susținută de un grup de parlamentari italieni, membri din diferite partide politice, atât de stânga, cât și de dreapta, care au expus principalele puncte ale proiectului în cadrul conferinței de presă. Grupul parlamentar, format din senatori și deputați, este coordonat de deputatul Riccardo Magi, membru al Comisiei Afaceri Constituționale din Camera Deputaților. Parlamentarii italieni prezenți la Conferință au intervenit susținând importanța schimbării legii în vigoare.
Riccardo Magi (Più Europa) a moderat întâlnirea alături de Irina Lazăr, ambii promotori și organizatori ai Conferinței, apoi au urmat Marco Di Maio (Italia Viva), Renata Polverini (Forza Italia), Franco Dal Mas (Forza Italia). Ceilalți semnatari ai proiectului sunt Fausto Raciti (Partidul Democrat), Vittoria Baldino (Miscarea 5Stele).
Ce spun consilierii români aleși în Italia
Fiecare din consilierii români aflați în aulă, sau conectați live, s-au prezentat și au vorbit despre importanța participării românilor la viața publică din Italia. Au luat astfel cuvântul: vice președintele asociației Politeia,  Paul Vatamanu, consilier la Azzano Decimo (prov Pordenone), Lucica Bianchi, consilier la primăria din Talamona (Sondrio), Claudia Trifan, consilier la Ostuni (provincia Brindisi), Marius Lupascu - Pinerolo (Torino), Liliana Pitis, Boscomarengo (Torino), Mihaela Gabor - ex consilier la Druento (Torino),  Samson Neculai, consilier la Pertosa (Salerno),  Stefania Roșca consilier la Capalbio (Grosseto).
Mesajul asociației Politeia, prin intermediul președintei Irina Lazăr, este următorul: "apelul nostru către românii din Italia este acela de a se implica în viața politică și socială din localitățile unde locuiesc! A nu participa la procesul democratic din țară în care muncești, trăiești și îți  crești copiii, înseamă a nu exista din punct de vedere  social și mai ales politic. Îi invităm pe toți românii să se asocieze ideilor noastre, să se înscrie pe listele electorale și să participe la viața politică a comunității! Numai așa vom putea demonstra ca suntem o forță care reprezintă ceva în politica italiană!"
"Propunere binevenită, sperăm să nu rămână în sertar"
Despre inițiativa legislativă legată de înscrierea automată a comunitarilor pe listele electorale am vorbit cu Alina Harja, fostă asistentă parlamentară la Camera Deputaților și autoare a volumului "Romeni, la minoranza decisiva per l'Italia di domani" care a fost și primul român care a participat activ la redactarea unui proiect de lege asemănător, dar care nu a ajuns, din păcate, în dezbaterea în aulă.
"Am citit proiectul, este o inițiativă bună! Ca o observație, ar trebui făcută distincția între alegerile locale și cele europene. Pentru că cetățeanul UE ar putea să dorească să voteze la locale, dar la alegerile Europene ar putea dori să voteze pentru candidați din țara de origine. Deci, ar trebui prevăzută posibilitatea de a opta, în momentul înregistrării la "Anagrafe" pentru care dintre alegeri vrea să facă parte din corpul electoral italian, aducându-i-se la cunoștință ca nu poate vota la europene pentru ambele state".
Putem spera să se concretizeze propunerea? "Având în vedere că Italia a facut pași semnificativi în digitalizare, daca există voință politică, e realizabil, pentru că aduce cu sine o economie la bugetele locale și o simplificare. Singura problemă pe care o vad este introducerea propunerii în calendarul dezbaterilor. Din experiență știu că daca un grup sau mai multe grupuri parlamentare importante nu susțin integral propunerea de lege există mari șanse sa zacă în sertar fără să devină vreodata realitate, sau macar sa ajunga in discuție. În Italia nu este prevazut un termen în care să se discute o propunere de lege și nu exista mecanismul de aprobare tacită, cum există în România. Din acest motiv, foarte multe propuneri pe acest subiect făcute de-a lungul anilor au rămas în sertar și nu au ajuns nici măcar în faza de dezbatere la comisiile interesate. Alternativa ar fi ca să vină de la Guvern inițiativ, așa ar avea mai multe șanse să fie pusă rapid în discuție".

 

Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.