Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mesajul furios a fost publicat în presă: Ce SMS i-a dat Emmanuel Macron premierului Australiei

france24.com
Emmanuel Macron

Divulgarea în presa australiană a unui SMS trimis de către preşedintele francez, Emmanuel Macron, premierului australian, Scott Morrison, cu două zile înante de izbucnirea crizei submarinelor, în care întreabă ”să mă aştept la veşti bune sau la veşti proaste în ambiţia noastră comună privind submarinele?”, irită anturajul şefului statului francez, care denunţă ”metode foarte neelegante” şi repetă că nu a fost avertizat cu prvire la anularea contractului, relatează AFP.

Presa australiană a dezvăluit marţi acest SMS, pe care Emmanuel Macron i l-a trimis lui Scott Morrison cu două zile înainte de denunţarea unui megacontract în valoare de 55 de miliarde de euro cu privire la achiziţionarea a 12 submarine cu propuslie clasică de către Canberra, la jumătatea lui septembrie.

Preşedintele francez a scris acest mesaj în engleză.

Această divulgare sugerează că şeful statului francez ar fi fost la curent cu o ameninţare la adresa contractului, înaintea anunţării oficiale a anulării acestuia.

Divulgarea ar putea fi o ripostă australiană faţă de declaraţia prin care Macron a spus duminică că ”ştia” că Morrison l-a minţit, ascunzându-i intenţia de a rupe acest contract, sub pretextul unei schimbări a strategiei în favoarea unor submarine cu propulsie nucleară.

”Acest SMS arată, din contră, că preşedintele (francez) nu ştia că ei aveau să denunţe contractul”, protestează anturajul lui Macron, care subliniază că ”dacă ar fi existat vreun SMS mai clar în acest sens, l-ar fi publicat”.

”Noi ştiam că australienii aveau întrebări, dar numai cu privire la aspecte tehnice şi de calendar, ca în orice contract mare de acest fel”, declară sursa citată, care afrmă că SMS-ul preşedintelui viza aceste aspecte înaintea unei revizuiri de etapă cu constructorul, Naval Group, prevăzută a doua zi, scrie news.ro.

”La sfârşitul lui august, la o reuniune a miniştrilor în Australia, le-am spus că totul mergea bine. La o zi după (trimiterea) SMS-ului preşedintelui (francez), Naval Group primeşte o scrisoare în care li se spune că totul merge bine. Iar două zile mai târziu, primim scrisoarea lui Morrison care denunţă contractul, cu trei ore înaintea conferinţei de presă care anunţă acordul AUKUS” între Australia, Statele Unite şi Regatul Unit, preciează anturajul preşedintelui francez.

Între timp, la summitul G20 de la Roma, în weekend, ”Joe Biden a cerut scuze şi a recunoscut o neîndemânare. Vom reconstrui încrederea cu Statele Unite. Dar Scott Morrison nu şi-a cerut absolut nicio scuză”, afirmă anurajul lui Macron.

”Noi nu ştiam că ei vor să-şi schimbe strategia optând pentru nuclear, altfel am fi făcut o propunere. Să ne fi spus că vor să-şi schimbe strategia ar fi fost cel mai simplu lucru”, conchide sursa citată.

Ruperea acestui contract, încheiat în 2016, a provocat o criză între Franţa, Statele Unite şi Australia, care a condus până la rechematrea ambasadorilor francezi timp de mai multe zile.

Emmanuel Macron a discutat, joi, cu Scott Morrison pentru prima oară de la criza submarinelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.