Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mesajul transmis de papa Francisc cu prilejul celei de-a 42-a sesiuni a conferinței pentru Alimentație și Agricultură (FAO)

vaticannews
Alimentație și Agricultură palma

Papa Francisc a scris un mesaj cu ocazia celei de-a 42-a sesiuni a conferinței Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO), cu desfășurare la Roma, între 14 și 18 iunie a.c.. În centrul întâlnirii de lucru se află reconstruirea economiilor succesiv pandemiei și oferirea oportunității de a inversa direcția și a-i ajuta pe cei mai vulnerabili.

Cetatea Vaticanului – A. Mărtinaș

Reflecția pontifului pornește tocmai de la pandemie, observând că – după decenii de cuceriri – există încă persoane care “nu au acces la hrana de care au nevoie, nici cantitativ și nici calitativ”. Papa Francisc amintește că, în 2020, s-a atins – numeric vorbind – vârful în privința persoanelor care se confruntă cu “riscul unei nesiguranțe alimentare acute”, însă a evidențiat că situația de criză mondială declanșată de Covid poate constitui o fereastră de oportunitate pentru schimbarea anumitor modele, dat fiind că, în viitor, situația s-ar putea înrăutăți pentru milioane de persoane, nu doar din cauza pandemiei de Covid, ci și a conflictelor , a fenomenelor meteorologice extreme și a crizelor economice. De aceea este necesară dezvoltarea unei economii circulare, care să garanteze resurse pentru toți, inclusiv pentru generațiile viitoare, și să promoveze folosirea resurselor energetice regenerabile și avantajoase, scrie vaticannews.va.

Pentru papa Francisc – care a scris scrisorile enciclice Laudato si’ și Fratelli tutti, chestiunea principală constă în reproiectarea unei economii care să fie pe măsura omului, nu doar orientată spre profit ci legată de binele comun, apropiată de etică și respectuoasă față de mediu. Pandemia – a spus – ne-ar putea învăța „schimbarea direcției care a fost urmată până în prezent”, fapt ce include „promovarea unei agriculturi sustenabile și diversificate” care să țină cont de rolul prețios al agriculturii de tip familial și din comunitățile rurale. Papa Francisc constată că sunt „tocmai cei care produc hrana cei care suferă de lipsa sau de insuficiența hranei”, cei ce reprezintă „trei sferturi din săracii lumii”, care depind în principal de agricultură pentru asigurarea traiului zilnic, dar cărora le sunt negate piețele, proprietatea terenurilor, resursele financiare, infrastructurile și tehnologiile.

Adresându-se Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură și comunității internaționale în general, papa Francisc solicită eforturile necesare pentru “obținerea autonomiei alimentare, fie prin intermediul unor noi modele de dezvoltare și de consum, fie prin forme de organizare comunitară care să mențină ecosistemele locale și biodiversitatea”. Pontiful îndeamnă la edificare – cu răbdare și hotărâre – a unei culturi a păcii care să fie orientată spre inițiative care să îmbrățișeze toate aspectele vieții umane și să ne ajute să respingem virusul indiferenței. „Să profităm de această încercare” – scrie pontiful referindu-se la Coronavirus – „considerând-o o oportunitate pentru pregătirea unui viitor pentru toți, fără a exclude pe nimeni”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.