Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Meteorologii anunță DEZASTRUL pentru agricultori: SECETA distruge grâul României

grau combina

Grâul cultivat în toamna trecută va avea un conţinut scăzut de umiditate în sol, în Estul, Sud-Estul, local Nord, Vestul, Centrul şi izolat Sudul ţării, conform prognozei meteorologice publicate miercuri de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), informează Mediafax.

Citește și: Este OFICIAL: Benjamin Netanyahu stabilește un nou RECORD, în Israel, și îl depășește pe părintele fondator al țării

Estimările meteorologice din perioada 18-24 aprilie arată că va predomina o vreme normală sub aspect termic, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 4 şi 14 grade Celsius, apropiată de mediile multianuale, în aproape toată ţara.

Totodată, valorile maxime ale aerului se vor situa între 9 şi 21 grade Celsius, în majoritatea zonelor de cultură, în timp ce temperatura minimă a aerului se va încadra între -2 şi 8 grade Celsius, la nivelul întregului teritoriu agricol, valori mai scăzute fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei, unde vor fi condiții de producere a brumei.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 5 şi 15 grade Celsius în aproape toată ţara, limite optime continuării semănatului culturilor de primăvară, precum şi parcurgerii fazelor incipiente de vegetaţie (germinare-răsărire) la cele semănate până în prezent.

Meteorologii prognozează precipitații sub formă de ploi locale, izolat cu caracter de aversă în cea mai mare parte a zonelor de cultură, acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului.

Prognoza ANM arată că, în următoarea săptămână, conținutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm în cultura grâului de toamnă se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă) în Estul, Sud-Estul, local Nordul, Vestul, Centrul și izolat Sudul țării.

În schimb, rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime, în cea mai mare parte a Maramureșului, Olteniei, local în Vestul, Nordul, Centrul și Sudul Munteniei, Nordul și Vestul Banatului, Nordul, Nord-Estul, Centrul și izolat în Sud-Vestul Transilvaniei, Sud-Vestul Moldovei.

De asemenea, rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, până la apropiate de optim și izolat optime, în cea mai mare parte a Moldovei, Munteniei, Olteniei și Banatului, izolat în nordul și Sud-Vestul Dobrogei, Nord-Estul și Centrul Transilvaniei.

Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică și extremă) se vor înregistra în Maramureș, Crișana, pe suprafețe extinse din Transilvania și Dobrogea, local în Nordul, Nord-Estul și Estul Munteniei, Nordul și izolat Estul Moldovei, Nord-Vestul Banatului, Estul Olteniei.

Citește și: Guvernul pakistanez o dă de gol pe Viorica Dăncilă: România va 'importa' peste 500.000 de muncitori pakistanezi în acest an

Potrivit ANM, procesele biologice de creştere şi dezvoltare ale speciilor de câmp şi pomi-viticole vor avea o evoluţie normală în majoritatea zonelor agricole, ritmurile vegetative fiind intensificate, îndeosebi în zonele de câmpie din jumătatea de Sud a ţării şi uşor încetinite în cele depresionare. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta pe ansamblu bună şi medie, respectiv medie şi slabă în culturile semănate tardiv.

Orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă îşi vor definitiva înfrăţirea (90-100%), continuându-se, totodată, alungirea paiului (10-100%), iar culturile înfiinţate după data de 20 octombrie 2018 se vor afla în fazele de formare a frunzei a treia (75-100%), înfrăţire (50-100%) şi local, începutul alungirii paiului (10-25%).

În ceea ce priveşte cultura de rapiţă din Sudul, Sud-Estul şi Centrul ţării, aceasta va parcurge înfrunzirea (10-20 frunze) şi alungirea tulpinii (20-100%), precum şi apariţia inflorescenţelor (10-30%).

La pomii fructiferi (soiurile extratimpurii şi timpurii de cais, piersic, cireş, vişin, prun) se va înregistra înflorirea și creșterea frunzelor/lăstarilor, în cea mai mare parte a plantaţiilor, iar speciile pomicole de seminţoase (măr) se vor afla la înmugurire, dezmugurire şi începutul înfloririi.

Citește și: Operațiune MONSTRU - DIICOT și trupele speciale fac peste 40 de percheziții la grupări specializate în spălare de bani: Prejudiciu de 2 milioane de euro

Viţa de vie va parcurge înmugurirea, dezmugurirea, precum şi izolat creşterea frunzelor la soiurile de masă, în toate podgoriile. În Transilvania, la sfecla de zahăr, vor fi semnalate primele faze de vegetaţie, respectiv germinarea şi răsărirea, iar la cartoful de consum se va continua plantatul în Centrul, Estul şi Sudul ţării.

În plus, la culturile prăşitoare (floarea-soarelui şi porumb) înfiinţate până în prezent vor continua fazele incipiente de vegetaţie (germinare şi răsărire), extinzându-se suprafeţele agricole în curs de semănat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.