Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Meteorologii au EMIS prognoza meteo pe luna noiembrie - De când își intră toamna în drepturi

METEO
meteo alert

Meteorologii au publicat prognoza meteo valabilă până pe 11 noiembrie 2018. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), prima parte a lunii noiembrie aduce o vreme deosebit de caldă, cu temperaturi mai mari decât cele obişnuite pentru această perioadă. De la sfârşitul săptămânii, vremea se răceşte şi apar ploile.

 

Se răceşte în Muntenia

În Muntenia, din 1 noiembrie valorile termice vor fi în scădere, de la o medie de 22 de grade în prima zi, la 14 grade în ultimele zilei de prognoză. Totodată, media minimelor termice se va menţine în jurul valorii de 11 grade până în ziua de 2 noiembrie, apoi va scădea spre 5…6 grade în dimineţile de 10 şi de 11 noiembrie. Probabilitatea pentru ploi slabe sau burniţă, pe suprafeţe mici, va fi mai ridicată după data de 7 noiembrie 24 de grade în Transilvania Între 29 octombrie şi 3 noiembrie vremea va rămâne deosebit de caldă, cu medii ale temperaturilor maxime cuprinse între 21 şi 24 de grade şi ale temperaturilor minime între 7 şi 10 grade. Din 4 noiembrie şi până la finalul intervalului de prognoză temperaturile maxime vor scădea cu aproximativ 6 grade, iar cele minime cu 5 grade. Vor fi ploi de scurtă durată, pe suprafeţe mici, la începutul intervalului de prognoză şi din nou în ultimele zile ale acestuia.

Frig în Moldova

În ultimele zile ale lunii octombrie vremea va rămâne deosebit de caldă, cu medii ale temperaturilor maxime cuprinse între 22 şi 24 de grade. În noiembrie se va răcori treptat, iar până în ziua de 11, valorile termice diurne vor ajunge la 12 grade. Temperaturile medii nocturne se vor situa în jurul valorii de 11 grade până spre sfârşitul primei săptămâni, apoi vor scădea şi vor ajunge la aproximativ 4 grade la finalul intervalului de prognoză. Doar izolat vor fi condiţii pentru ploi slabe sau burniţă. 5 grade în Oltenia, noaptea Valorile termice vor fi cu mult mai ridicate decât în mod normal în această perioadă, îndeosebi în primele trei zile, când media maximelor termice va fi de 24…25 de grade. Din data de 1 noiembrie acestea vor scădea treptat şi vor ajunge, în ultimele zile de prognoză, până la 14…15 grade. Temperaturile nocturne nu vor avea variaţii importante până în data de 2 noiembrie şi se vor situa în jurul valorii de 11 grade, apoi vor scădea spre 5…6 grade în ziua de 11 noiembrie. Doar pe suprafeţe mici vor fi posibile ploi slabe în jurul datei de 30 octobrie şi după data de 7 noiembrie, anunţă romaniatv.net.

Maxime de 16 grade în Banat

Până spre sfârşitul primei săptămâni de prognoză vremea se va menţine mult mai caldă decât în mod normal la această dată, cu o medie a valorilor termice diurne cuprinsă între 23 şi 25 de grade. Ridicate vor fi şi temperaturile nocturne, iar media acestora va avea variaţii mai mari, între 10 şi 14 grade, cea mai răcoroasă dimineaţă fiind cea de 31 octombrie. Din data de 4 noiembrie se va intra într-un proces de răcorire treptată, astfel că până la finalul celei de a doua săptămâni se va ajunge la medii ale temperaturilor maxime de 16 grade şi ale temperaturilor minime de 6 grade. Probabilitatea pentru ploi de scurtă durată va fi mai ridicată în jurul datei de 30 octombrie, precum şi după data de 6 noiembrie.

Burniţă în Dobrogea

În primele trei zile media temperaturilor maxime se va situa în jurul valorii de 22 de grade, iar a minimelor va fi de 13…14 grade. Din data de 1 noiembrie vremea va intra într-un proces de răcorire ce va face ca la finalul intervalului de prognoză media temperaturilor diurne să fie de cel mult 14 grade, iar a celor nocturne de 8 grade. Doar izolat şi trecător vor fi posibile ploi slabe sau burniţă.

Ploi de scurtă durată în Crişana

În prima săptămână de prognoză vremea se va menţine deosebit de caldă, cu variaţii ale mediei temperaturilor maxime între 21 şi 25 de grade, iar ale celor minime între 10 şi 14 grade. În cea de-a doua săptămână valorile termice vor fi în scădere treptată, spre maxime medii în jurul a 16 grade şi minime medii de 5…6 grade. Probabilitatea pentru ploi de scurtă durată va fi mai ridicată în jurul datei de 30 octombrie, precum şi după data de 6 noiembrie.

Precipitaţii şi în Maramureş

Până în data de 3 noiembrie valorile termice vor avea variaţii la valori mult mai ridicate decât în mod normal la această dată. Astfel, media temperaturilor maxime va fi între 21 şi 24 de grade, iar a minimelor între 8 şi 11 grade. Din data de 4 noiembrie şi până la sfârşitul celei de a doua săptămâni vremea va intra într-un proces de răcire treptată, iar media maximelor termice va ajunge la 14…15 grade şi a minimelor la 4…5 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în jurul datei de 30 noiembrie şi din data de 7 noiembrie. Minime de 1-2 grade la munte În prima săptămână vremea va fi caldă pentru această perioadă, cu o medie a temperaturilor maxime între 13 şi 16 grade şi a minimelor între 6 şi 10 grade. În cea de-a doua săptămână se va răcori treptat, astfel că la finalul ei media maximelor nu va mai depăşi 8 grade, iar a minimelor 1…2 grade. Vor fi condiţii pentru ploi de scurtă durată mai ales la începutul intervalului şi după data de 6 noiembrie.

Citește și: Schimbare BOMBĂ în noua Lege a Pensiilor - Mii de pensionari, OBLIGAȚI să acționeze

 

 

Caracterizarea lunii noiembrie

Situată la hotarul dintre toamnă şi iarnă, luna noiembrie mai păstrează, cel puţin în prima sa decadă, caracteristici ale sezonului de toamnă, dar treptat, spre sfârşitul lunii, lapoviţa şi uneori ninsoarea anunţă sosirea iernii. În nopţile senine, frigul este adesea pătrunzător, iar bruma şi îngheţul la sol sunt fenomene des întâlnite. Masele de aer umed şi cele reci continentale ce se deplasează dinspre Câmpia Rusă se întâlnesc adesea deasupra ţării noastre astfel că vremea se menţine închisă şi umedă zile de-a rândul. În aceste condiţii şi valorile termice marchează o scădere considerabilă faţă de luna octombrie. Astfel, din datele înregistrate în perioada 1961–2017 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie, se constată că temperatura medie multianuală a lunii noiembrie nu mai depăşeşte 8ºC decât în zona litoralului. În zonele joase din Dobrogea şi Banat, dar şi în lunca Dunării mediile de temperatură se situează între 6 şi 8ºC. În zonele de câmpie şi de deal din Muntenia, Oltenia, Moldova, Banat, Crişana şi Maramureş sunt caracteristice valori medii între 4 şi 6ºC. În Transilvania, Bucovina şi în Subcarpaţii Moldovei, temperatura medie variază între 2 şi 4ºC. În zona montană joasă şi în depresiunile intramontane sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse între -2 şi 2ºC, iar în zona montană înaltă (peste 1500 m) aceste valori coboară sub -4 … - 2ºC. Aer cald dinspre Mediterana Destul de rar, aerul cald venit dinspre bazinul Mediteranei pătrunde până la latitudinea ţării noastre, situaţie în care se pot înregistra temperaturi mari, neobişnuite pentru această lună, ce pot ajunge până în jurul valorii de 30ºC. Astfel de temperaturi extreme s-au înregistrat, de exemplu, în anii: 1926, 1990, 1994 sau 2004. Temperatura maximă absolută a lunii noiembrie în România este 30,5ºC şi a fost înregistrată la Călăraşi în data de 1 noiembrie 1926. La Bucureşti, maxima absolută este de 29,4ºC, înregistrată la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret, tot în data de 1 noiembrie 1926. Au existat şi ani în care s-au înregistrat temperaturi minime, la fel de neobişnuite pentru luna noiembrie, majoritatea sub -15ºC, ca de exemplu: 1993, 1989, 1975 sau 1948. Temperatura minimă absolută din noiembrie în România este -30,8ºC, înregistrată la Vf.Omu, în data de 30 noiembrie 1957.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.