Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Meteorologii dau asigurări: Precipitaţiile vor fi suficiente pentru culturile de porumb şi grâu

cotidianulagricol.ro
grau

Aprovizionarea cu apă în cultura grâului de toamnă şi în cea a porumbului se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în cea mai mare parte a ţării, relevă prognoza agrometeorologică emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) până la data de 21 iunie 2019, potrivit agerpres.ro.

"Aprovizionarea cu apă în cultura grâului de toamnă pe profilul de sol 0-100 centimetri se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a ţării. În Dobrogea, estul, local în nordul Munteniei, sud-vestul şi sudul Olteniei, izolat în sud-estul şi estul Moldovei, se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi izolat extremă). Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-50 centimetri, în cultura de porumb, va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. Conţinutul de apă din sol se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă) în Dobrogea, izolat în nord-estul Munteniei, sud-vestul Olteniei şi sud-estul Moldovei", precizează ANM.

Citește și: Lia Olguța Vasilescu iese la rampă! S-au triplat pe guvernarea ciumei rosii

Regimul termic al aerului va permite ritmuri normale de desfăşurare a proceselor de maturare la culturile de toamnă, iar la prăşitoare, creşterea şi dezvoltarea vegetativă vor decurge în condiţii bune în cea mai mare parte a regiunilor, în special pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. În semănăturile de toamnă

efectuate în epoca optimă starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie, respectiv medie şi slabă în culturile întârziate din punct de vedere fenologic, precum şi pe terenurile cu deficite de apă în sol.

Conform prognozei, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) însămânţate în perioada optimă se vor afla în fazele de maturitate în lapte şi ceară (10-100%), pe aproape întreg teritoriul agricol. Culturile înfiinţate după data de 20 octombrie 2018 îşi vor definitiva alungirea paiului (100%), continuându-se totodată înspicarea şi înflorirea (10-100%).

Citește și: Silviu Mănăstire dezvăluie cum și-au încasat ‘șmecheri de la USR’ bani de la stat! Cazul președintelui care ‘își căpușează partidul’

În Dobrogea, Muntenia, Moldova, Transilvania şi Crişana, rapiţa îşi va continua în bune condiţii formarea silicvelor (70-100%), creşterea boabelor în silicve (10-100%) şi maturitatea deplină (10-40%).

În ceea ce priveşte cultura de floarea-soarelui, aceasta va parcurge creşterea aparatului foliar (12-29 frunze) şi formarea capitulului (10-50%), în majoritatea regiunilor agricole. În semănăturile efectuate în epoca optimă starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie, respectiv medie şi slabă la cele întârziate fenologic.

În funcţie de data înfiinţării culturii, porumbul se va afla predominant în fazele de formare a frunzei a 3-a (60-100%) şi înfrunzire (6-18 frunze) în cea mai mare parte a zonelor, iar izolat în extremitatea de sud a ţării va fi posibilă declanşarea apariţiei paniculului la hibrizii extratimpurii şi timpurii.

Citește și: Victor Ciutacu sare în apărarea lui Liviu Dragnea! Mesaj dur pentru liderii politici

Sfecla de zahăr îşi va continua creşterea aparatului vegetativ (12-21 frunze) şi alungirea/îngroşarea axei hipocotile (10-40%), iar cartoful, creşterea lăstarilor laterali (40-100%), tuberizarea (20-100%), precum şi înflorirea (10-90%) la soiurile de vară. La pomii fructiferi, speciile de sâmburoase timpurii (cireş, vişin) aflate în faza de maturitate tehnologică se va continua recoltarea, iar la piersic, cais şi prun se va semnala

creşterea fructelor şi a lăstarilor, precum şi înfrunzirea. La seminţoase (măr, păr, gutui) se vor semnala formarea şi dezvoltarea rodului, creşterea lăstarilor şi înfrunzirea.

În cea mai mare parte a podgoriilor, viţa de vie va înregistra înfrunzirea, creşterea lăstarilor şi înflorirea, iar soiurile timpurii de masă, formarea şi creşterea boabelor.

"Condiţiile agrometeorologice vor permite desfăşurarea lucrărilor agricole de sezon (erbicidări, fertilizări, praşile mecanice/manuale, tratamente împotriva bolilor şi dăunătorilor, recoltarea fructelor de sezon, etc.)", susţin reprezentanţii ANM.

Citește și: Ce face acum fiica lui Liviu Dragnea – Lovitura pe care vrea s-o dea Alexandra Dragnea

Din punct de vedere meteorologic, perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit pe întreg teritoriul agricol al ţării, chiar deosebit de ridicat în zonele de câmpie.

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 19 şi 30 de grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de 1 - 8 grade, la scara întregii ţări. Temperatura maximă a aerului se va situa între 25 - 35 de grade, în majoritatea regiunilor agricole, iar cea minimă se va încadra între 12 şi 24 grade Celsius, la nivelul întregului

teritoriu.

Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale sub formă de aversă, dar şi torenţiale, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat cu aspect de vijelie, în aproape toată ţara. Local, cantităţile de apă pot fi mai însemnate şi vor fi condiţii de producere a grindinei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.