Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Metoda Orban aplicată în Suedia: Miniștrii au încălcat propriile recomandări, la sfârșit de an, iar populația nu mai are încredere în guvern

Agerpres
suedia steag drapel

Încrederea de care se bucură premierul şi înalţi responsabili suedezi s-a prăbuşit după o serie de încălcări ale propriilor recomandări legate de epidemia de COVID-19 în perioada sărbătorilor de sfârşit de an, potrivit unui sondaj publicat marţi, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Premierul suedez Stefan Lofven a fost zărit într-o galerie comercială, un ministru în vacanţă la schi, iar un înalt responsabil guvernamental la o petrecere de Crăciun în Canare; vacanţa de sfârşit de an a fost bogată în dezvăluiri jenante în presa suedeză, ceea ce a avut ecou la nivelul opiniei publice.

Potrivit unui sondaj publicat de ziarul Aftonbladet, 42% din eşantionul de suedezi chestionaţi au spus că de acum înainre au 'foarte puţină' încredere în premierul Stefan Lofven, cu 10 puncte procentuale în creştere faţă de luna decembrie.

Citește și: Lista rușinii: Cine sunt primarii marilor orașe din România care fug de vaccinul anti-COVID-19

În acelaşi timp, cel puţin unu din trei respondenţi (31%) a declarat că manifestă un nivel de încredere 'foarte ridicat' sau 'destul de ridicat' faţă de prim-ministru, o scădere de 7 puncte.

În timp ce Suedia a aplicat o strategie diferită bazată în principal pe recomandări, fără lockdown şi aproape fără măsuri coercitive, autorităţile au cerut fiecărui cetăţean 'să-şi asume responsabilităţi'.

Un mesaj care pare să fi fost ignorat de mai multe oficialităţi în timpul sărbătorilor de sfârşit de an, începând cu premierul, zărit de mai multe ori la cumpărături în Stockholm.

Ministrul justiţiei, Morgan Johansson, a fost văzut şi el la cumpărături de sărbători, în timp ce şefa de la Finanţe, Magdalena Andersson, a fost fotografiată în timp ce închiria schiuri într-o staţiune populară suedeză chiar înainte de Crăciun.

Citește și: Întorsătură de situație în cazul farmacistului care a distrus dozele de vaccin anti-COVID-19. Autoritățile au declarat că este un adept al teoriilor conspirației

Deşi nu au încălcat legea, aceştia nu au respectat recomandările guvernamentale pentru a evita aglomeraţia şi călătoriile.

Indignarea a culminat cu cazul lui Dan Eliasson, şeful Agenţiei de Protecţie Civilă, care a plecat în vacanţă în Insulele Canare.

Înaltul oficial plecase pentru a sărbători Crăciunul împreună cu fiica sa care locuieşte acolo, deşi guvernul recomandase evitarea călătoriilor, cu excepţia cazurilor de 'necesitate'.

El s-a apărat spunând că a renunţat la mai multe călătorii în timpul pandemiei, dar că în cazul dat era vorba de o 'necesitate'.

Explicaţia sa nu a fost însă suficientă pentru a calma indignarea din presă şi de pe reţelele de socializare.

Chiar dacă guvernul a spus că nu intenţionează să îl demită din funcţie, ministrul de interne l-a convocat pe Eliasson.

Potrivit cifrelor publicate de Aftonbladet marţi, 62% dintre cei chestionaţi au declarat că au încredere 'foarte mică' în Dan Eliasson. Doar 6% au spus că manifestă faţă de acesta o încredere 'foarte mare' sau 'destul de mare', conform AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.