Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Metode de tortură extrem de brutale în închisorile din Siria. Amnesty International s-a sesizat

tortura

Electrocutări, arsuri cu apă clocotită, violuri - sunt doar câteva dintre formele de tortură la care a recurs "la scară mare" regimul sirian în închisorile în care şi-au pierdut viaţa peste 17.700 de deţinuţi în cinci ani de război, a acuzat joi Amnesty International, denunţând "o cruzime în forma sa cea mai abjectă", relatează AFP, citează agerpres.ro

"Ne tratează ca pe nişte animale", a declarat Samer, un avocat care vorbeşte despre foştii săi gardieni din timpul detenţiei.

Aventuri tehnocrate: ministrul care s-a supărat pe ANAF și a pus mâna pe telefon


Mărturia sa se află printre cele 65 de relatări adunate de Amnesty International de la foşti deţinuţi încarceraţi în închisorile serviciilor de informaţii ale regimului şi în închisoarea militară de la Saydnaya, din apropiere de Damasc. 

Actele de tortură sunt "generalizate şi sistematice împotriva tuturor civililor suspectaţi că ar fi împotriva regimului", a adăugat în raportul său ONG-ul cu sediul la Londra, denunţând "crime împotriva umanităţii". 

Cel puţin 17.723 de deţinuţi au murit în detenţie de la începutul războiului, în martie 2011, ceea ce înseamnă, în medie, peste 300 de decese pe lună, conform Amnesty. ONG-ul susţine însă că cifrele reale ar fi mult mai ridicate, făcând referire la zeci de mii de dispariţii forţate. 

Numeroşi deţinuţi au fost eliberaţi fie după diferite amnistii anunţate de regim în ultimii ani, fie după schimburi de prizonieri sau după procese. 

Foştii deţinuţi au povestit Amnesty despre ritualuri sinistre, precum "sărbătoarea de bun venit", în timpul căreia noii deţinuţi sunt loviţi cu bare de fier, de cauciuc sau cu cabluri electrice.

UPDATE ATAC cu bombă în sud-estul Turciei: 74 de victime / FOTO & VIDEO


Omar S. a povestit despre un gardian care a constrâns doi bărbaţi să se dezbrace, iar apoi i-a ordonat unuia să-l violeze pe celălalt, ameninţându-l cu moartea dacă nu se conformează. 

Said, un militant anti-regim, a afirmat că a fost violat, în faţa tatălui său, cu ajutorul unui "baston electric", fiind suspendat de un singur braţ şi având ochii acoperiţi. 

Majoritatea victimelor exaţiunilor "au povestit că au văzut persoane murind în detenţie şi unii au afirmat că au stat cu cadavre în celulă", potrivit ONG-ului care militează pentru apărarea drepturilor omului. 

Un fost deţinut "povesteşte că într-o zi sistemul de ventilaţie a încetat să funcţioneze şi că şapte persoane au murit sufocate" în centrul de detenţie suprapopulat, potrivit Amnesty.

Un mare fotbalist al Generației de Aur are probleme în justiție: Ce riscă fostul stelist


"Caracterul sistematic şi deliberat al torturii şi al altor rele tratamente în închisoarea de la Saydnaya este o mărturie a cruzimii în forma sa cea mai abjectă şi a unei flagrante lipse de umanitate", a denunţat Philip Luther, director pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord al Amnesty. 

La închisoarea din Saydnaya, unde iarna este foarte frig, deţinuţi sunt ţinuţi săptămâni în celule subterane fără pături, potrivit raportului. 

De asemenea, unii foşti deţinuţi susţin că au fost nevoiţi să mănânce sâmburi de măsline şi coji de portocală pentru a nu muri de foame. 

Salam, un avocat din Alep deţinut doi ani la Saydnaya, a declarat că "gardienii au bătut până la moarte un antrenor de kung fu şi alţi cinci deţinuţi. Apoi au trecut la alţi 14, toţi morţi într-o săptămână. Vedeam sângele curgând din celula lor". 

ONG-ul, care denunţă "procese cinice", vorbeşte şi despre "hrana insuficientă, îngrijirile medicale limitate şi absenţa instalaţiilor sanitare adaptate" în închisori, "un tratament inuman şi crud". 

Războiul din Siria, declanşat în martie 2011 de reprimarea unor manifestaţii prodemocraţie, s-a soldat cu peste 290.000 de morţi

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.