Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Metrorex a ajuns să acopere cu servicii de voce mobilă 99% din rețeaua de metrou. RDS-RCS are cea mai întinsă acoperire

metrou metrorex

Reţeaua de metrou are o acoperire cumulată cu servicii de voce mobilă de 99%, potrivit unui comunicat remis miercuri de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), conform Agerpres.

Autoritatea a desfăşurat anul trecut două campanii de monitorizare cu privire la acoperirea cu semnal de voce mobilă, una dintre acestea fiind asupra reţelei de metrou din Bucureşti.

Măsurările au fost efectuate direct în metrou, pe ambele sensuri ale fiecărei magistrale, fiind folosite echipamente portabile, se precizează în comunicatul ANCOM.

Deoarece în subteran nu există semnal GPS, valorile înregistrate au fost mediate la secundă şi distribuite între staţii.

"Rezultatele măsurătorilor indică o acoperire de 99% a reţelei de metrou din Bucureşti, luând în calcul acoperirea cumulată oferită de toţi operatorii. În toate staţiile există un nivel foarte bun de semnal voce şi date de la toţi operatorii, iar în urma reprezentării pe hartă a celor aproximativ 9.600 de puncte, se poate deduce o acoperire măsurată a tunelurilor aferente liniilor de metrou de 90% pentru RDS-RCS, 88% pentru Orange, 87% pentru Vodafone şi 66% pentru Telekom Mobile", se menţionează în comunicat.

Directorul executiv al ANCOM, Cristin Popa, a menţionat că informaţiile obţinute în urma acestei campanii au fost introduse în platforma www.aisemnal.ro.

"Având în vedere că metroul este una dintre principalele soluţii de transport pentru mulţi bucureşteni, în 2021, pe lângă campania de monitorizare pe care o desfăşurăm în fiecare an, am decis să măsurăm acoperirea cu semnal de voce mobilă şi în subteran. Astfel, am actualizat platforma aisemnal.ro cu rezultatele măsurătorilor, care indică o acoperire cumulată a reţelei de metrou din Bucureşti de 99% cu servicii de voce mobilă", a declarat directorul executiv al ANCOM, citat în comunicat.

Cea de-a doua campanie derulată de ANCOM anul trecut a fost campania naţională cu privire la localităţile în care au fost realizate îmbunătăţiri semnificative din punct de vedere al acoperirii cu servicii de voce.

"Ca o continuare a campaniilor desfăşurate în anii trecuţi, în 2021 am realizat măsurători doar în acele localităţi în care am fost notificaţi de către operatori că au fost aduse îmbunătăţiri semnificative din punct de vedere al acoperirii cu servicii de voce, prin instalarea de noi site-uri sau modernizarea celor existente. Aisemnal.ro a fost actualizat şi cu aceste noi date punctuale. Pentru anul acesta, ne propunem să lărgim aria măsurătorilor efectuate şi, pe lângă realizarea măsurătorilor la nivel naţional ce conţin inclusiv detaliile de roaming involuntar, acoperirea cumulată şi traseele metroului din Bucureşti, să verificăm nivelul de semnal pe infrastructura de căi ferate", a menţionat directorul executiv al ANCOM.

Această campanie de monitorizare s-a desfăşurat în perioada septembrie - decembrie 2021, în localităţile în care operatorii au adus îmbunătăţiri semnificative la serviciul de voce mobilă.

Au fost monitorizate 1.786 de localităţi, cu peste 10 locuitori, măsurătorile fiind realizate pe parcursul a 25.156 de kilometri de drumuri.

Potrivit ANCOM, din cele 3.562.308 de puncte aferente măsurătorilor din anul 2020 şi reprezentate pe harta platformei aisemnal.ro au fost eliminate acele puncte asociate pătratelor (50x50m) în care au fost realizate măsurători în anul 2021 şi înlocuite cu măsurători noi, astfel că harta din anul 2021 are un număr de 3.581.833 de puncte, din care 383.828 de puncte corespunzătoare măsurătorilor din anul 2021.

Harta naţională de acoperire cu servicii de voce mobilă www.aisemnal.ro este platforma informatică cu ajutorul căreia utilizatorii pot afla exact care este gradul de acoperire, dar şi nivelul de semnal 2G, 3G şi 4G pentru fiecare dintre operatorii mobili activi pe piaţa din România.

În urma măsurătorilor anuale, utilizatorii pot vedea evoluţia gradului de acoperire cu semnal de voce mobilă în anii 2019, 2020 şi 2021, având totodată posibilitatea de a consulta acoperirea cumulată cu servicii de comunicaţii mobile la nivel naţional.

Harta cuprinde şi localităţile în care este posibil ca utilizatorii să intre în roaming involuntar, fiind identificate şi reprezentate 298.674 de puncte cu risc potenţial de intrare în roaming involuntar din localităţile aflate la o distanţă de cel mult 15 kilometri de graniţele ţării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.