Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mevlut Cavusoglu recunoaşte că baza turcă din nordul Irakului a provocat tensiuni inutile

turcia irak granita

Ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a recunoscut că baza militară turcă de la Bashiqa, în nordul Irakului, a provocat ''tensiuni inutile'', chiar şi pentru că Ankara menţine o prezenţă militară la graniţa sa cu ţara vecină, relatează miercuri DPA şi AFP. Potrivit agenţiei de presă Anadolu, ministrul turc al apărării, Fikri Isik, a inspectat trupele dislocate la graniţa cu Irakul marţi. Ankara a dislocat tancuri şi piese de artilerie la frontiera sa cu Irakul pentru a face faţă ''incendiului care provoacă ravagii în ţara vecină cu noi'', a declarat miercuri vicepremierul turc Numan Kurtulmus.

Liderii turci au lăsat să se înţeleagă că ar putea interveni în regiunea Sinjar, în nordul Irakului, pentru a împiedica o eventuală tentativă de implantare în zonă a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care duce o insurecţie sângeroasă împotriva Ankarei din 1984. Bagdadul îi cere Turciei să-şi retragă trupele de la baza Bashiqa, situată în apropiere de oraşul irakian Mosul (nord), dar Ankara refuză. Turcia este, de asemenea, furioasă pentru că a fost exclusă de la operaţiunile de cucerire a oraşului Mosul de la gruparea Stat Islamic.

Desfăşurarea de către Ankara de tancuri şi vehicule blindate la graniţa sa a stârnit o ameninţare din partea premierului irakian Haider al-Abadi potrivit căreia dacă trupele turceşti trec graniţa ele vor fi tratate ca ''un inamic''. Mevlut Cavusoglu a spus despre Haider al-Abadi că este ''un om slab'' care ''face jocul celor duri'', potrivit AFP. ''Pentru că eşti puternic, de ce le-ai dat Mosulul teroriştilor ? Pentru că eşti atât de puternic, de ce ai lăsat PKK (rebelii kurzi) să-ţi ocupe teritoriul de ani de zile ?'', a declarat Cavusoglu, citat de Anadolu.

Ankara şi-a exprimat totodată îngrijorarea că operaţiunile pentru cucerirea Mosulului de la Statul Islamic ar putea avea un efect negativ asupra minorităţii turkmene în zona mai largă. Al-Abadi a promis că va proteja gruparea etnică, care este formată atât din sunniţi, cât şi din şiiţi. Una dintre temerile Ankarei în legătură cu bătălia pentru Mosul este şi cea referitoare la implicarea miliţiilor şiite în confruntări. Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, sunnit, i-a înfuriat pe irakieni când a sugerat că nu ar trebui să li se permită şiiţilor să trăiască la Mosul după ce Statul Islamic va fi dat afară din oraş, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.