Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mevlut Cavusoglu: Turcia va riposta în cazul în care SUA adoptă măsuri negative împotriva sa

Mevlut Cavusoglu

Turcia va riposta în cazul în care SUA adoptă măsuri negative împotriva sa, a avertizat miercuri ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, răspunzând unei întrebări privind consecinţele dotării Ankarei cu sisteme de apărare antiaeriană S-400, de producţie rusească, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Într-un interviu acordat postului A Haber, Cavusoglu a afirmat, de asemenea, că Turcia este deschisă alternativelor la achiziţionarea de avioane militare americane F-35, inclusiv la variante din Rusia. 

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei turce a anunţat, în acelaşi interviu, că Turcia şi Marea Britanie au convenit să-şi intensifice colaborarea privind proiectul construirii de avioane de vânătoare. 

Cele două ţări au semnat în 2017 un contract în valoare de 100 de milioane de lire sterline (133 de milioane dolari) pentru dezvoltarea avioanelor militare turceşti. Grupul turc Kale a precizat că pentru acest proiect va fi creat un joint-venture cu concernul britanic Rolls-Royce.

Citește și: Prima aeronavă complet electrică din lume a efectuat un test de zbor

Washingtonul i-a transmis Turciei că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu NATO şi că ele reprezintă o ameninţare pentru secretele tehnologice ale avionului F-35, avertizând Ankara că va suporta sancţiuni dacă nu renunţă la sistemele de fabricaţie rusească. 

De asemenea, după livrarea primelor sisteme S-400 către Turcia, SUA au exclus această ţară din programul de dezvoltare a avioanelor F-35, la care Ankara participa în calitate de producător şi cumpărător. 

Achiziţionarea de către Turcia a acestui sistem de apărare aeriană rusă este un motiv al tensionării relaţiilor turco-americane. Problema a fost abordată în timpul întâlnirii de la mijlocul lunii noiembrie, la Washington, între preşedinţii american şi turc, Donald Trump şi Recep Tayyip Erdogan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.