„Mi-am aruncat friteuza cu aer!” – De ce un medic spune că nu e atât de sănătoasă pe cât credem

Autor: Cimpean Ana-Maria

Publicat: 31-05-2025 21:00

Actualizat: 01-06-2025 11:32

Article thumbnail

Sursă foto: homes & gardens

Sigură și populară, friteuza cu aer a devenit rapid unul dintre cele mai promovate gadgeturi de bucătărie. Totuși, nu toată lumea o consideră o alegere sănătoasă. Dr. Poonam Desai, medic specializat în longevitate din New York, atrage atenția asupra riscurilor ascunse ale utilizării acestui aparat.

„Sunt medic în domeniul longevității și mi-am aruncat friteuza cu aer”, spune ea, într-un videoclip care a adunat peste 5 milioane de vizualizări. Deși recunoaște că friteuza cu aer folosește mai puțin ulei decât prăjirea tradițională, Dr. Desai avertizează că acest mod de preparare poate produce acrilamidă – o substanță chimică potențial cancerigenă, formată atunci când alimentele bogate în amidon, precum cartofii, sunt gătite la temperaturi foarte ridicate. Conform autorității SafeWork NSW, acrilamida este clasificată ca fiind cu potențial cancerigen pentru oameni.

Mai mult, multe friteuze cu aer conțin învelișuri antiaderente fabricate cu PFAS – compuși chimici asociați cu diferite riscuri pentru sănătate, mai ales atunci când sunt expuși la căldură înaltă. Din acest motiv, Dr. Desai recomandă evitarea completă a acestui tip de aparat. Totuși, dacă ar fi obligată să folosească o friteuză cu aer, ar alege una confecționată integral din oțel inoxidabil – și chiar și atunci, utilizarea ar fi ocazională.

În ciuda acestor avertismente, autoritățile din Australia consideră că friteuzele cu aer pot fi utilizate în siguranță, cu condiția să nu conțină PFAS în componentele antiaderente, conform Ziare.com

Reacțiile la avertismentul medicului nu au întârziat să apară. Mulți au fost surprinși, dar unii s-au arătat sceptici: „Au spus același lucru acum 40 de ani despre cuptorul cu microunde. Ciudat e că acum fiecare casă are unul”, a comentat un utilizator.

Dr. Desai nu este la primul său mesaj controversat. Recent, ea a explicat și de ce le recomandă pacienților săi să consume lapte integral în loc de cel degresat.

Potrivit acesteia, grăsimea din laptele integral este esențială pentru absorbția optimă a vitaminelor A și D – două vitamine liposolubile care, în cazul laptelui degresat, sunt adăugate artificial după procesarea produsului. Totodată, grăsimea ajută la încetinirea creșterii glicemiei, contribuind astfel la o mai bună stabilitate metabolică.

„Laptele degresat este obținut prin centrifugare, proces care separă grăsimea de lichid și elimină o parte din beneficiile nutriționale. Chiar dacă aceste vitamine sunt adăugate ulterior, ele nu sunt absorbite la fel de eficient fără grăsime”, a explicat medicul.

Dr. Desai susține că laptele integral este o alegere mai sănătoasă, deoarece permite o absorbție mai naturală a nutrienților și ajută la menținerea unui nivel glicemic echilibrat. Deși are mai multe grăsimi și calorii, impactul său asupra sănătății metabolice este, în opinia ei, mai benefic decât al versiunii degresate.

Google News
Explorează subiectul
Comentează
Articole Similare
Parteneri