Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mișcare strategică a Japoniei în Orientul Mijlociu. Premierul nipon Shinzo Abe face o vizită fulger la Teheran

The Japan Times
Shinzo Abe

Premierul nipon Shinzo Abe începe miercuri o vizită de două zile la Teheran, în contextul tensiunilor sporite din ultima perioadă dintre Iran şi Statele Unite, informează dpa preluat de agerpres.

Vezi și: Se schimbă situația: un român va conduce masoneria lumii

Abe, primul şef de guvern al Japoniei care vizitează Iranul în ultimii 41 de ani, are programate miercuri convorbiri cu preşedintele Hasan Rohani, iar joi cu liderul suprem ayatollahul Ali Khamenei, potrivit informaţiilor furnizate într-o conferinţă de presă marţi de purtătorul de cuvânt al guvernului japonez Yoshihide Suga.

"În contextul tensiunilor în creştere din Orientul Mijlociu, [Abe] plănuieşte să încurajeze Iranul, o putere regională, să se îndrepte spre o reducere a tensiunilor în cadrul întâlnirilor cu liderii" acestui stat, a precizat Yoshihide Suga.

Vizita premierului nipon la Teheran are loc în anul în care cele două state marchează 90 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice.

Purtătorul de cuvânt al guvernului de la Tokio a menţionat că premierul Abe a discutat marţi la telefon cu preşedintele american Donald Trump despre Iran. În cadrul conversaţiei de 20 de minute, cei doi au avut "un schimb de opinii despre situaţiile regionale, inclusiv cea din Iran", a adăugat Suga.

Citește și: Viorica Dăncilă, dezvăluiri din ultima seară de libertate a lui Liviu Dragnea: recunoaște TENSIUNILE dintre ei

Shinzo Abe are disponibilitatea de a acţiona ca intermediar deoarece Japonia are relaţii de prietenie cu Iranul, pe care se bazează de foarte mult timp pentru importurile de petrol.

În timpul vizitei de stat întreprinse la Tokio la sfârşitul lunii mai, preşedintele Donald Trump nu s-a opus planului premierului Abe de a organiza întâlniri cu liderii iranieni.

Ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif a efectuat o vizită în Japonia la mijlocul lunii mai, făcând apel la autorităţile de la Tokio să acţioneze în vederea protejării acordului nuclear.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.